Kolombiyalı Kız Kardeşler 30 Yıl Sonra Kavuştu

Ruiz Yanardağı'nın patlaması sonucu ailelerini kaybeden ve farklı aileler tarafından evlat edinilen kardeşler, DNA testiyle birbirlerini buldu.

Kolombiya tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri kabul edilen Armero Faciası'nda ailelerini yitiren ve birbirinden ayrı düşen iki kız kardeş, 30 yıl sonra başkent Bogota'da kavuştu.

Kardeşlerden 33 yaşındaki Lorena Sanchez, uzun süredir kökenlerini araştırdığını ve hayatta kalan aile üyelerini bulmak için sosyal medya hesabında kampanya başlattığını söyledi.

Ablası 39 yaşındaki Jaqueline Vasquez Sanchez'in sosyal medya hesabında yayınladığı bir videoyu gördükten sonra harekete geçtiğini belirten Sanchez, 'Karmaşık duygular içindeyim. Bir yandan kardeşimi bulduğum için çok mutluyum, bir yandan da bunca yılı birbirimizden uzakta geçirdiğimiz için üzgünüm. Bundan sonra birbirimizden ayrılmayacağız' dedi.

Trajedinin ardından farklı aileler tarafından evlat edinilen ve yıllardır birbirlerini arayan kız kardeşler, Armero Faciası kurbanlarına yardım etmek için kurulan Armando Armero Vakfı sayesinde yapılan DNA testiyle birbirlerini buldu.

Jaqueline de duygularını anlatırken 'Çok heyecanlıyım. Kardeşimin beni kabul edip etmeyeceğinden bilmediğim için çok endişeliydim. Ama şimdi çok mutluyum. Kelimeler, şuan hissettiklerimi anlatmaya yetmiyor' dedi.

- Armero Faciası

Kolombiya, Tolima bölgesindeki Ruiz Yanardağı'nın 13 Kasım 1985'te patlaması sonucu tarihinin en büyük doğal afetlerinden birini yaşamıştı.

Yanardağdan püsküren lavlar, dağın buzullarını eritmiş, lavlı su hızla akarak dağın yamacındaki Armero kentini yutmuştu. Sadece Armero'da 20 bin kişi yaşamını yitirmiş, çevre yerleşim birimleriyle ölü sayısı 25 bini geçmişti.

Kurbanlardan 13 yaşındaki Omayra Sanchez Garzon, Fransız gazeteci Frank Fournier'in çektiği fotoğraflarla facianın simgelerinden biri haline gelmişti. Çöken evinin enkazı altında sıkışan, 3 gün boyunca çamurlu suda yaşam mücadelesi veren Omayra, ekiplerin tüm çabalarına karşın kurtarılamamıştı. Küçük kızın başından ayrılmayan Fournier, bir yandan fotoğraflarını çekerken bir yandan da sohbet ederek ve elini tutarak Omayra'ya cesaret vermeye çalışmıştı.

Ruiz Yanardağı'nın patlaması, son 500 yılda dünyadaki en ölümcül dördüncü yanardağ felaketi olarak tarihe geçmişti. Patlama, 1902'de Karayipler'deki Pelee Volkanı'nın ardından 20. yüzyılın en büyük ikinci yanardağ faciası olarak da biliniyor.

Kaynak: AA