Doç. Dr. Halit Özen'den Ana Yollardaki Kazalara Karşı Çekici Bekletme Önerisi

E-5 Karayolu’nda meydana gelen kazada yan yatan beton tankerinin neden olduğu trafik yoğunluğuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Özen, “Öncelikle yapılması gereken bu tip kazaların meydana gelebileceği kesimleri belirlemek ve ağır taşıtları oradan hızlı bir şekilde uzaklaştırabilecek çekicinin bulundurulması gerekir” dedi.

Doç. Dr. Halit Özen'den Ana Yollardaki Kazalara Karşı Çekici Bekletme Önerisi
Sabah saatlerinde E-5 Karayolu Mecidiyeköy istikameti Zeytinburnu mevkiinde meydana gelen kazada beton tankeri yan yattı. Tanker yüzünden E-5 trafiği kilitlenirken, sürücüler ise zor anlar yaşadı. Tankerin kazadan 7 saat sonra olay yerinden kaldırılmasıyla ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Özen açıklamalarda bulundu. Alınabilecek önlemlere ilişkin açıklamalar yapan Özen, bu tür kazalara ilişkin önerilerde de bulundu.

“SADECE ANA ARTERLERİN BELİRLİ KESİMLERİNDE HIZ ÖLÇÜMÜ YAPABİLİYORUZ”

Ağır taşıtların fazla olmasının trafik güvenliği açısından risk oluşturduğunu belirten Özen, “Ağır taşıtlar kazaların şiddetinin fazla olması açısından olumsuzluklar oluşturabiliyor. Bunların oturulup detaylı olarak incelenmesi gerekiyor. Daha sonrasında neler yapılabileceğine ilişkin karar verilmesi lazım. Trafik güvenliği açısından şuanda denetim için bulunan görevli sayısının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bugün herhangi bir sokak üzerinde hız ölçümü yapıldığını görmüyoruz. Sadece ana arterlerin belirli kesimlerinde hız ölçümü yapabiliyoruz. Ama bunların yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunun içinde ekipmanlara ihtiyaç var” diye konuştu.

“DENETİMİN ARTMASI TRAFİK KAZALARINI AZALTIYOR”

Denetim ile trafik kazaları arasında doğrusal bir ilişki olduğunu belirten Doç. Dr. Özen, “Denetimin artmasıyla beraber trafik kazalarında hızlı bir düşüş meydana geliyor. Bugün baktığınız zaman kırmızı ışık ihlali ile ilgili bir HDS sistemi koyduğunuz anda günlük 200 tane ihlal olan bir kavşakta bu ihlal sayısı bir anda 10’a inebiliyor. Hızın azalmasına sebep oluyor. Hızın azalmasıyla beraber  trafik güvenliği artıyor, kazalar azalıyor veya en azından kazanın şiddeti azalıyor” dedi.

“BANKETİN BULUNMADIĞI KESİMLERE EN AZINDAN BİR TANE ÇEKİCİ ARACI BEKLETMEKTE FAYDA VAR”

Kaza enkazlarının hızlı şekilde kaldırılmasına ilişkin önerilerde bulunan Özen, şunları söyledi:

“Öncelikle yapılması gereken bu tip kazaların meydana geldiği kesimlerin belirlenmesidir. Mesela banketi yetersiz olan kesimlere de öncelik vermek gerekir. Banketin bulunmadığı kesimlere en azından bir tane çekici aracı bekletmekte fayda var. O noktalar belirlendikten sonra bu tip kesimlere ağır taşıtların kazaya karışması durumunda, ağır taşıtları oradan hızlı bir şekilde uzaklaştırabilecek, o taşıtı oradan kaldırabilecek çekicinin orada bulundurulması gerekiyor. Mesela kışın yol bakım için bazı araçlar belirli noktalarda bekletiliyor. Bildiğim kadarıyla bu araçların büyük bir bölümü de sürekli aktif değil. Belki bunlardan 10 tanesini bu tip çalışmalar için ayırıp, bu tip kazaların meydana geldiği veya gelebileceği yerlerde bekletilebilir. Kaza riski yüksek olmasa da özellikle metrobüs güzergahlarında bu tür önlemler alınabilir. Metrobüs güzergahında şeritler daraltılmış, banketler ortadan kaldırılmış durumdadır. Herhangi bir küçük araç kazaya karışmış olsa dahi bu araçları hızlı bir şekilde ortadan kaldıracak çekicilerin bekletilmesi önlem açından önemlidir. Bu tür önlemlerin alınması ile kaza halinde iki saatlik bir süreci yarım saate indirebilirsiniz.”
Kaynak: İHA