Eski Yarbay Dönmez Hakkındaki Dava

Eski Yarbay Mustafa Dönmez'in, Zir Vadisi ve Sapanca'da bulunan mühimmatla ilgili yargılanmasına Genelkurmay Askeri Mahkemesinde devam edildi.

Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez hakkında 'bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesindeki duruşmaya sanık Dönmez ile avukatı Şule Nazlıoğlu Erol katıldı. Duruşmada, askeri eşya bulunduğu sırada kaydedilen görüntülere ilişkin bilirkişi raporu hazırlayan Aziz İbrahim Önder de hazır bulundu.

Önder, kendisine verilen CD'deki seslerin analizini yaptıklarını belirterek, 'CD'yi başlangıçta birkaç saatte tamamlayabileceğim bir iş olarak algılamıştım. Ancak çok parazitliydi. Bu yüzden 4 kişi, yaklaşık 3 hafta çalıştık. Paraziti temizleyemedik. Aklıma iki şey geldi, ya arama sırasında frekans bozucu vardı ya da sonradan eklenmişti. Paraziti temizlemeye kalkışsaydık, verileri kaybedecektik' ifadelerini kullandı.

Rapor hazırlarken, herkesin hemfikir olduğu yerleri yazdıklarını, bir kişinin dahi farklı anladığı yerlere 'nokta nokta' yazdıklarını anlatan Önder, soru üzerine, görüntülerde 'kesme-çıkarmalar' ile 'kesme'lerin bulunduğunu ifade etti.

Önder, 'Görüntü ve sesle oynamak mümkündür. Bu tür uygulama imkanı mevcuttur. Bu CD'de de bu olabilir' dedi.

Dönmez ve avukatı Erol, dosyaya giren belgeler ve görüntüleri celse arasında değerlendirerek, daha sonra beyanda bulunacaklarını aktardı.

Mustafa Dönmez, 'Ben, Fetullahçıların koyduğu bombalar nedeniyle mesleğimi, özgürlüğümü ve oğlumu kaybettim' diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Dönmez ve avukatına beyanda bulunmaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Dönmez hakkında, Ankara Yenikent yakınlarındaki Zir Vadisi'nde ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili 'bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek' suçundan dava açılmış, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yargılama sonucunda Dönmez'i 4 yıl hapis cezasına çarptırarak, TSK'dan çıkarılmasına karar vermişti.

Kararın Askeri Yargıtayca bozulmasının ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesi, tekrar görülen davada, 'görevsizlik' kararı vererek, dosyanın 'Ergenekon' davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Ancak Dönmez'in itirazı üzerine Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, bu kararı bozmuş ve davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülmesini karar vermişti.

'Ergenekon' davasında da 49 yıl 2 ay hapse çarptırılan Dönmez, bu davada yaptığı savunmada, 'Polisin içindeki çete, bu operasyonu yapıyor. Zir Vadisi, Sapanca ve Gölbaşı'ndaki mühimmat aynıdır. Bunlar bir araya gelmez çünkü aynı malzemedir' demişti.
Kaynak: AA