Uşak'ta Arama Kurtarma Tatbikatı

UMKE, AKUT ve TRAC üyelerinin katılımıyla bina enkazında yaralıların yerinin tespiti ve kurtarması tatbikatı gerçekleştirdi.

Uşak'ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Manisa Şubesi ekiplerinin katılımıyla 'enkazda yaralıların yerlerinin tespiti ve kurtarması'na yönelik tatbikat gerçekleştirildi.

Karahallı ilçesinin Paşalar köyünde gerçekleştirilen tatbikatta ekipler, senaryo gereği restorasyon sırasında çöken binanın enkazı altında kazazedelere müdahale etti. Ekipler, enkazda yerlerini tespit ettikleri kazazedeleri kurtararak hastanelere sevk etti.

Tatbikatı ilgiyle izleyen köylüler, arama kurtarma çalışmalarını kısa sürede tamamlayan ekiplere alkışlayarak destek verdi.

Uşak Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede düzenlenen eğitim kampı kapsamında gerçekçi bir tatbikat yaptıklarını söyledi.

'Keşke böyle kazalar hiç olmasa. Fakat olduğu takdirde ekiplerimizin buna sağlıklı şekilde müdahale ettiğini bir kez daha gördük' ifadesini kullanan Ünal, Uşak UMKE ekibinin 2011 yılında Van depreminde, 2012 yılında Afyonkarahisar'daki patlamada, 2014 yılında da Soma'daki maden faciasında görev aldığını vurgulayarak tecrübeli bir ekip olduğunu söyledi.

UMKE Ekiplerinin kısa süre önce 'Sahada Mobil Haberleşme Sistemlerinin Kurulması Ve İşletilmesi' tatbikatını gerçekleştirdiklerini aktaran Ünal, UMKE'nin yanı sıra AKUT ve TRAC Manisa Şubesi ekiplerinin katılımıyla 'sahada haberleşme cihazlarını kullanma, koordinatlarla bölge arama ve enkazdan afetzede çıkartma' tecrübesinin kazandırılmasına yönelik tatbikat gerçekleştirildiğini aktardı.

Uşak UMKE Afet birim sorumlusu Elif Erol ise Paşalar köyü yakınlarında yer alan Hacı Şefik Sürü Mesire Alanında UMKE'nin yanı sıra AKUT ve TRAC Manisa Şubesi üyelerinin katılımıyla eğitim amaçlı 3 gün sürecek kamp düzenlediklerini belirtti.

Erol, 'Kampta telli haberleşme cihazları ve Oryantrik CPS ile kazazedenin yerinin hesaplanması ve bulunması eğitimi verildi, ayrıca bina onarımı sırasında göçük oluşması sonucunda yaralıların kurtarılması tatbikatını gerçekleştirdik. Yarın ise telli haberleşme cihazları ile bölgeler arası iletişim kurma eğitimi vereceğiz' dedi.
Kaynak: AA