Jeotermal Enerjiyle Mandalina Kurutuyorlar

Seferihisar'da kurulan sistemle, Ege Bölgesi'nin önemli ihraç ürünlerinden satsuma türü mandalina ile defne yaprağı, jeotermal enerji kullanılarak kurutulmaya başlandı.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde kurulan sistemle, Ege Bölgesi'nin önemli ihraç ürünlerinden satsuma türü mandalina ile defne yaprağı, jeotermal enerji kullanılarak kurutuluyor.

Seferihisar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, belediyenin ortağı olduğu Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, İzmir Jeotermal AŞ’den Doğanbey’deki 3 serayı kiraladı.

Sera içerisine kurulan izolasyonlu hatla jeotermal kuyudan gelen termal suyla, hava ısıtılarak mandalina ve defne yaprağı kurutulmaya başlandı.

Bu sayede mandalina bir kış meyvesi olmaktan çıkacak ve 12 ay boyunca kurusuyla raflardaki yerini alacak. Sekiz saat sürecek işlemle günde 1,5 ton mandalina kurutulabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel üreticiyi desteklemek için hayata geçirdikleri projelerin sonuçlarını her geçen gün almaya devam ettiklerini belirterek, 'Üretmekten vazgeçen köylümüz, artık patates, elma, soğan yetiştirmeye başladı. Üretici pazarlarımız ekmeklerini büyüttü, daha çok üretmek için çalışır hale geldiler' ifadelerini kullandı.

Çok yakın zamanda kurutulmuş ürünlerinin marketlerde satılacağını aktaran Soyer, şunları kaydetti:

'Ayrıca öğrencilerimizle ilgili de bir çalışmamız olacak ve çantalarında bulundurdukları sağlıksız cips gibi atıştırmalıklar yerine, meyve kurularının girmesini sağlayacağız. Mandalina dışında defne yaprağını kuruttuk. Daha enginar, limon, portakal, adaçayı, kekik gibi ürünler sıraya girecek. Böylelikle termal enerjiyi de kullanmaya başladık. Hem Seferihisar’a hem İzmir’e hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.'

Kaynak: AA