Milan Brglez U Tirani Açıklaması Izbjeglička Kriza Problem Cijele EU İ Ključna Za Budućnost Njenih İnstitucija

Dosadašnje odluke donošene su bez zajedničkog pristupa Evropske unije, a budućnost EU umnogome zavisi od saradnje onih koji žele zajedničko rješenje, izjavio je predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez koji danas boravi u službenoj posjeti Tirani.

Izbjeglička kriza je problem cijele Evropske unije (EU), a dimenzija te krize je takva da će biti ključna za budućnost evropskih institucija, izjavio je predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez koji danas boravi u službenoj posjeti Tirani, javlja Anadolu Agency .

'Dosadašnje odluke donošene su bez zajedničkog pristupa Evropske unije, a budućnost EU umnogome zavisi od saradnje onih koji žele zajedničko rješenje', kazao je Brglez na zajedničkoj konferenciji sa albanskim kolegom Ilirom Metom.

Predsjednik slovenskog parlamenta poručio je da ukoliko se ne pronađe zajedničko rješenje, Albaniju u budućnosti također može pogoditi kriza s kojom se trenutno suočava većina balkanskih zemalja.

'Evropske institucije dosad su bile veoma spore u razumijevanju problema koji kriza donosi, imajući s jedne strane otvoreno i s druge strane zatvoreno razumijevanje prema ovom fenomenu', izjavio je prvi čovjek slovenskog parlamenta.

Govoreći o odnosima sa zvaničnom Tiranom, Brglez je kazao da je Slovenija uvijek podržavala napore Albanije na planu evropskih integracija te da će nastaviti pružati podršku do postizanja punog članstva.

Dvojica zvaničnika tokom današnjeg sastanka potpisali su Memorandum o razumijevanju, a tom prilikom predsjednik albanskog parlamenta Ilir Meta kazao da je danas potvrđena volja za dalji razvoj odnosa između Albanije i Slovenije.

'Slovenija nije samo prijateljska zemlja, već i partner i važan zagovornik evrointegracijskog procesa Albanije i regije', poručio je Meta.

Osvrnuvši se na poziv Crnoj Gori u NATO, Meta je ustvrdio da ona služi jačanju sigurnosnih parametara u regiji i da predstavlja jasan znak za evroatlansku budućnost Balkana.

Kaynak: AA