İsveç Dışişleri Bakanı Wallström Azerbaycan'da

Margot Wallström: 'Sorunun (Yukarı Karabağ) müzakere yoluyla çözülmesini destekliyoruz. Minsk Grubunun tüm üyelerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenebilir'

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Yukarı Karabağ sorununun barışçıl çözülmesi için yürütülen müzakereleri desteklediklerini ve İsveç olarak gereken katkıyı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Wallström, Gürcistan ve Ermenistan ziyaretinin ardından, Güney Kafkasya turunun son durağı Bakü'de mevkidaşı Elmar Memmedyarov'la bir araya geldi. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Memmedyarov'la birçok konuyla birlikte Yukarı Karabağ sorununu da görüştüklerini belirten Wallström, sorunun toprak bütünlüğü, çatışmaların sonlandırılması ve halkların kendi geleceklerini tayin ilkeleri esasında çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan için ne kadar önemli olduğunu anladığını ifade eden Wallström, 'Sorunun müzakere yoluyla çözülmesini destekliyoruz. Mevkidaşım Memmedyarov'a İsveç'in ne yapabileceğini sordum. Sürecin başlıca aktörleri AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları. Fakat Minsk Grubunun tüm üyelerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenebilir. Biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız' görüşünü paylaştı.

Memmedyarov da Wallström'ün AGİT Minsk Grubunun tüm üyelerinin katılımıyla geniş kapsamlı toplantı önerisine sıcak baktıklarını belirtti.

Karabağ'da yaşayan Ermeni toplumuyla oradan göç etmek zorunda kalan Azerbaycanlıların görüşmesi yönündeki önerileri de olumlu karşıladıklarını belirten Memmedyarov, 'Bu insanlar birbiri ile ne kadar çok görüşse o kadar iyi olur. Çünkü onlar er ay da geç birlikte yaşayacaklar. Er ya da geç topraklarımız işgalden kurtulacak ve Azerbaycanlılar yurtlarına geri dönecek' dedi.

- İsveç ve Azerbaycan arasında vergi anlaşması

Wallström ve Memmedyarov, İsveç ve Azerbaycan arasında çifte vergilendirmenin ve vergi kaçakçılığının önlenmesi anlaşmasına imza attı. Anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artmasına imkan sağlayacağı belirtildi.

Kaynak: AA