İran Sınırındaki Öğrencilere Göz Taraması

Van'ın Özalp ilçesinde İran sınırına yakın bölgedeki bir okulda yapılan sağlık taramasında gözlerinde sorun olduğu belirlenen 50 öğrenci, otobüslerle kent merkezindeki Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek detaylı göz muayenesinden geçirildi Gözlerinde ciddi görme bozukluğu tespit edilen 10 öğrencinin tedavisine başlandı.

Van'ın Özalp ilçesinde İran sınırındaki bir okulda yapılan sağlık taramasında gözlerinde sorun olduğu belirlenen 50 öğrenci, otobüslerle kent merkezine getirilerek detaylı göz muayenesinden geçirildi.

İran sınırında bulunan mahallelerde aşı, gebe kontrol, göz, ağış ve diş sağlığı ile genel sağlık taramalarını yürüten sağlık ekipleri, Sağmalı Çok Programlı Lisesi'nde yaptıkları çalışmada, gözlerinde sorun olduğu belirlenen 50 öğrenciyi otobüslerle kent merkezindeki Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirdi.

'Gözünü Tarat Nurunu Yaşat' projesi kapsamında yapılan detaylı muayenede gözlerinde ciddi görme bozukluğu tespit edilen 10 öğrencinin tedavisine başlandı.

Halk Sağlığı İl Müdürü Yakup İmren, gazetecilere yaptığı açıklamada, doktorların kırsal alanda yürüttükleri tarama faaliyetlerinin tüm il genelinde yürütüldüğünü söyledi.

Sağlık taramalarında sıkıntılı gördükleri öğrencileri, ikinci basamak sağlık hizmeti alabilmelerini sağlamak amacıyla kent merkezlerindeki kuruluşlara yönlendirdiklerini anlatan İmren, şöyle konuştu:

'Özellikle kırsalda bizim tespitimizle yönlendirilen öğrencilerden veya çocuklardan ikinci basamağa ciddi anlamda gitmediklerini gördük. Bu konuda da Özalp Toplum Sağlığı Merkezi'ndeki hekimlerimizin konuyu kendilerine dert edindiler. Bu da bizi çok mutlu etti. Okullarda aile sağlığı merkezi ekipleriyle ciddi bir iş yapmak istediler. Biz gidip bu öğrencilerimizi tespit ederek Kamu Hastaneleri Birliği ile irtibata geçtik. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki göz uzmanlarımızla da görüşerek bir gün belirleyerek görme sıkıntısı olan öğrencilerimizi oraya götürdük.'

Proje Koordinatörü Özalp Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Niyazi Aytav ise ev ve okullarda yaptıkları taramalarda sağlık sorunu olan hastaların birçoğunun sağlık merkezlerine gitmediğini belirlediklerini aktardı.

Bu hastaları bir üst basamak sağlık merkezlerine görünmeleri için sevk ettiklerini ancak istedikleri sonucu alamadıklarını dile getiren Aytav, 'Bu nedenle hastalar için ilgili sağlık kuruluşlarından randevuları biz alarak tedavi olmalarını sağlamaya başladık. Projemiz şu an çok iyi durumda ve sürdürmeyi düşünüyoruz.' dedi.

- Öğrenciler memnun

Proje kapsamında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde muayene edilen öğrencilerden lise birinci sınıf öğrencisi Evindar Keskinöz, çocukluğunda kardeşinin attığı demir parçasından gözünün zarar gördüğünü söyledi. Bu nedenle bir süre sıkıntı yaşadığını dile getiren Keskinöz, 'Okulumuzda göz taraması yapıldı. Tarama sonuçlarında gözlerimi doktora göstermem gerektiğini söylediler. Gözümde kayma olduğunu biliyordum ama gidemedim. Gördüğüm için problem olmadığını sanıyordum.' ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Fatih Şeker ise muayene sonucu kendisine gözlük verildiğine işaret ederek 'Eğer bu proje olmasaydı ben gözlerimi muayene ettirmek için doktora gelmezdim çünkü gözümün bozuk olduğunu bilmiyordum.' dedi.
Kaynak: AA