Türk-Tatar İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Tataristan'daki yatırımlar bizim için son derece önemli ve stratejik anlama sahip. Sonuna kadar destekliyoruz' 'Türkiye ve Tataristan arasındaki ticaret hacminin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Tataristan'daki yatırımlar bizim için son derece önemli ve stratejik anlama sahip. Sonuna kadar destekliyoruz.' dedi.

Zeybekci, Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da düzenlenen Türk-Tatar İş Forumu'nda, Tataristan'daki yatırım ikliminin iş adamları için önemli fırsatlar barındırdığını söyledi. Tataristan'ın jeopolitik konumuna işaret eden Zeybekci, burada yapılan üretimle yakın coğrafyalara önemli imtiyazlarla girilebileceğini dile getirdi.

Sağlık turizmi ve tarımsal üretim alanlarında iş birliği yapabileceğini belirten Zeybekci, 'Türkiye olarak şu anda inşaat sektöründe 2. sıradayız. Bugüne kadar Rusya bu alanda en başarılı olduğumuz ülkelerden bir tanesi, 65 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti yapmışız, ama maalesef Tataristan'da 2 milyar dolarlık rakam bizi, müteahhitlik sektörümüzü pek mutlu etmiyor. Daha çok iş yapmak istediklerini biliyorum. Önümüzdeki dönemde en sıkı takip etmemiz gereken alanlardan biri olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye ve Tataristan arasındaki ticaret hacminin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, '2014 yılında 500 milyon doların üzerinde bir ticaret hacmimiz 2015 yılında 356 milyon dolara düşmüş. Bunun aslında sebebi belli, dünyadaki enerji ve ham madde fiyatlarının aşağı gitmesinden dolayı ticaret hacmimiz düşüyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Tataristan ve Türkiye arasındaki üst düzey ziyaretlerin önümüzde dönemde süreceğine işaret eden Zeybekci, Tataristan'daki yatırımcıları da Türkiye'ye davet etti. Bakan Zeybekci, Türkiye ve Tataristan arasındaki dış ticarete konu olan ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

- 'Taş üstüne taş koyma zamanı'

Türkiye ekonomisinin uluslararası alanda rekabet gücünü artırması için Türk yatırımcısının enerji, ham madde gibi konularda yatırım yapmasını desteklediklerini belirten Zeybekci, 'Onun için Tataristan'daki yatırımlar bizim için son derece önemli ve stratejik anlama sahip. Sonuna kadar destekliyoruz.' dedi.

Türkiye'deki yeni teşvik sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, 'Bundan sonra laf üstüne laf koyma zamanı değil, taş üstüne taş koyma zamanı.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA