Pakistan Pencap Eyalet Başbakanı Şerif Açıklaması

'Keşmirliler Hindistan hegemonyasından kurtulmak istiyor. Her gün Keşmirlilerin kanı akıyor' 'Keşmir davasına destek verdikleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk halkına teşekkür ediyoruz. Bu destek, Keşmir ve Pakistan halkına cesaret veriyor'

ECENUR ÇOLAK/FATİH HAFIZ MEHMET - Pakistan Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, 'Keşmirliler Hindistan hegemonyasından kurtulmak istiyor. Her gün Keşmirlilerin kanı akıyor.' dedi.

Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında AA muhabirine konuşan Şerif, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, son günlerde Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde yaşanan gelişmelere ve sınırdaki çatışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Şerif, 'Keşmirliler Hindistan hegemonyasından kurtulmak istiyor. Her gün Keşmirlilerin kanı akıyor.' diyerek, Keşmirlilerin özgürlük mücadelesinin amacına ulaşmadan sona ermeyeceğini söyledi.

Bu amacın, Keşmir'in kendi geleceğini tayin hakkı olduğuna, Batı'nın Güney Sudan ve Bosna- Hersek örneklerinde olduğu gibi Keşmirlileri desteklemesi gerektiğine işaret eden Şerif, 'Keşmir davasına destek verdikleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk halkına teşekkür ediyoruz. Bu destek, Keşmir ve Pakistan halkına cesaret veriyor.' ifadesini kullandı.

Şerif, Keşmir'deki gerilimin, Hindistan ordusundan ve Başbakanı Narendra Modi'nin izlediği politikalardan kaynaklandığını dile getirerek, Pakistan'ın kendi sınırlarında gerginlik istemediğini, sorunu diyalog yoluyla çözmekten yana olduklarını vurguladı. Şerif, 'Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bunu fark edip uluslararası anlaşmalara bağlı kalma konusunda Hindistan'a güçlü bir mesaj göndermesi gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Savaşın bir seçenek olmadığının altını çizen Şerif, son 60 yılda savaşın sadece fakirliğe, işsizliğe ve iki tarafta ekonomik kayba yol açtığını belirterek, kardeş ülke Türkiye'nin, Keşmir meselesinde Pakistan ile Hindistan arasında diyalog sürecine yardım etmesinden memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

- FETÖ ile mücadele

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değinen Şerif, bunun demokrasiye bir saldırı olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milleti zafere taşıdığını vurguladı.

Şerif, bunun, Türk tarihindeki en önemli olay olduğunun altını çizerek, süreçten Türkiye'nin güçlü bir demokrasi olarak çıktığını, Erdoğan'ın tüm dünyada saygı duyulan bir lider olduğunu kaydetti.

'Türkiye'nin düşmanları Pakistan'ın düşmanlarıdır, Türkiye'nin dostları Pakistan'ın dostlarıdır.' diyen Şerif, FETÖ üyelerine yönelik Pakistan'da son derece aktif bir sürecin yürütüldüğünü söyledi.

Pakistan'ın bu meseleyi çok yakından takip ettiğini kaydeden Şerif, ülkede FETÖ ile bağlantılı kurumların yönetiminin değiştirildiğini, FETÖ üyelerinin vizelerinin yenilenmediğini, böylece Pakistan'ı terk etmeye başladıklarını anlattı.

Şerif, bu kişilerden bazılarının üst mahkemeye başvurduğunu, İslamabad Yüksek Mahkemesinin henüz bu konuda bir karara varmadığını ifade ederek, hükmün muhtemelen bu ay sonunda verileceğini, avukatların hukuk çerçevesinde ellerinden geleni yapacağını söyledi.

- Ekonomik ilişkiler

İki ülke ilişkilerinin asırlar öncesine dayandığını hatırlatan Şerif, Pencap'taki Türk yatırımlarının artmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Şerif, bunun iki ülkeyi ekonomik işbirliğinde daha da yakınlaştırarak karşılıklı fayda sağlayacağını belirtirken, daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun ekonomik işbirliği alanına yeterince yansıtılmadığını ifade etti.

Türkiye ile Pakistan'ın ticaret hacminin bir milyar doların altında olduğunu ve bu rakamın yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Şerif, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) da bu ay içinde tamamlanmasını beklediğini dile getirdi.
Kaynak: AA