Ayvalık'ta KASAİD Türk Kadınlarını Unutmadı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde kuruculuğunu üstlendiği Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Ayvalık Şube Başkanlığına seçilen Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümünü kutladı.

Ayvalık'ta KASAİD Türk Kadınlarını Unutmadı
KASAİD Ayvalık Şubesi adına yaptığı açıklamada Filiz Karayelli yaptığı açıklamada, "Bugün Türk kadınına pek çok Avrupa ülkesinden önce verilen seçme ve seçilme hakkının 82. yıldönümünü kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun. Bundan tam 81 yıl önce 5 Aralık 1934 yılında T.B.M.M. de Anayasa’nın 10. ve 11. maddelerinde yapılan düzenlemeyle 22 yaşını bitiren her Türk kadınına seçme ve 30 yaşını bitiren her Türk kadınına ise milletvekili seçilme hakkı verildi” dedi.

Ayvalık Kent Konseyi ve KASAİD Ayvalık Şube Başkanı Filiz Karayelli yaptığı açıklamada, “Ulusal politikalarımız, Türkiye’nin imza attığı ve uymak zorunda olduğu birçok uluslararası sözleşmede yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefini ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10. maddesinde belirtilen kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir ve devlet bu hakları hayata geçirmekle yükümlüdür hükmünü kapsar vasıfta olmalıdır. Siyasi partilerde de kadınların önünü açacak ve temsilde kadın erkek eşitliğini sağlayacak düzenlemeler yeterli değildir. Bugün görüyoruz ki ’cinsiyet kotası’ uyguladığını söyleyen partiler de pratikte bunu hayata geçirememektedir. Bu konuya düzenleme getiren uygulamalar göstermelik ve lafta kalmakta, realitede gerçekleştirilememektedir. Eşitlik sağlanıncaya kadar pozitif ayırımcılık şarttır. Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapılmadan siyasi temsilde kadın - erkek eşitliğini sağlamak mümkün değildir. Meclislerde eşit temsil sağlanması toplumsal kalkınmanın istenilen düzeye ulaşmasında büyük fayda sağlayacaktır. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda getirdiği yenilikler ve devrimlerle bugünümüzü hazırlayan Atatürk; ’’Toplumun bir organı faliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir’’ diyerek kadınların her alanda erkeklerle eşit faaliyet göstermesinin önemini belirtmiştir. Sevgili kadınlar; siyaset demek yaşam demek, varoluş demek vatan, bayrak demek. Çocuklarımızın geleceği demek. Atatürk’ün bize pek çok ülkeden önce verdiği hakları kullanmayı bir görev bilerek sorumluluktan kaçmamalıyız. Siyasi haklarımızı kullanmak için elele mücadele edip, mutlaka siyesette söz sahibi olmalıyız. Üreten biziz geleceğimizi belirlerken de ’Biz de varız’ demeliyiz. KASAİD Ayvalık olarak; Hükümet yetkililerini, milletvekillerimizi, tüm toplumsal kesimleri ve siyasi partiler ile tüm kadınlarımızı bir kez daha kadınların meclislerde yüzde 50 temsil hakkı için duyarlı olmaya ve göreve çağırıyoruz. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Osmanlı döneminde nüfus sayımında bile yok sayılan ve sayıma dahil edilmeyen kadınlara, seçme ve seçilme hakkı verilişinde araştırmaları ve Atatürk’le diyologları ile büyük rolü olan ve emeği geçen derneğimizin kurucusu Afet İnan’ı da saygı ve minnetle anıyorum" dedi.

Kaynak: İHA