'Tarım Ve Gıda Etiği' Projesi

AB ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği projeyle ilgili 9 Kasım'da başlayan toplantılar sürüyor.

BURSA -Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği 'Tarım ve Gıda Etiği' projesi kapsamında 7 ilde gerçekleştirilmesi planlanan eğitimlerde bugüne kadar Ankara, İzmir, Erzurum, Samsun ve Bursa'da toplantılar düzenlendi.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Geliştirilmesi' hibe programı kapsamında yürütülen projenin etik davranışları özendirmek ve yolsuzlukların önlenmesiyle ilgili farkındalık ve politika oluşturma kapasitelerini geliştirmek hedefiyle yapıldığını söyledi.

Projenin, Türkiye Biyoetik Derneğince (TBD) yürütüldüğünü belirten Taluğ, ilk eğitim toplantısının 9 Kasım'da Ankara'da başladığını ve her haftanın çarşamba günü farklı bir ilde devam ettiğini aktardı.

Taluğ, yedi ayrı ilde gerçekleştirilen eğitimlerde kısa vadede tarım ve gıda uzmanlarının yani gıda mühendisleri, veteriner hekimler ve ziraat mühendislerinin etik düşünme, değerlendirme ve karar verme kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiğini dile getirerek, 'Uzun vadede ise konunun üniversitelerde bir uzmanlık alanı haline gelmesi, bu konuda sistemli eğitimler verilmesi önemli bir hedef olarak görülüyor.' dedi.

Eğitime Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile akademisyen, tarım ve gıda ile ilgili meslek kuruluşlarından katılımlar olduğunu aktaran Taluğ, 'Eğitimler bir tam gün süreli olup, aynı katılımcılarla yaklaşık 1,5-2 ay sonra yine aynı yerde ve yine bir günlük, daha çok yerel örnek olayların tartışılacağı ikinci bir eğitim toplantısı gerçekleştirilecek ve katılımcılara sertifikaları bu çalışmanın sonunda dağıtılacak.' diye konuştu.

Taluğ, eğitim çalışmasında tarım ve gıda etiğinin dünyada nasıl geliştiği, açlık ile insan-hayvan ilişkileri başta olmak üzere tarım ve gıda sistemindeki değer sorunların tartışıldığını vurguladı. Taluğ, bu eğitimlerden gelen birikimin 10-11 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı 1. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi için önemli faydalar sağlayacağını belirtti.

Projenin toplantılarında eğitici olarak, eski Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Türkiye Biyoetik Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yalım ve eski TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman görev alıyor.
Kaynak: AA