İngiltere'de Hizmet Sektörü Kasım Ayında Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

İngiltere’de hizmet sektörü satın alım yöneticileri endeksi (PMI) kasım ayında beklentilerin üzerine çıkarak 55,2 seviyesine yükseldi.

LONDRA – İngiltere’de hizmet sektörü satın alım yöneticileri endeksi (PMI) kasım ayında 55,2 seviyesine yükseldi.

Markit/CIPS verilerine göre İngiltere’de PMI endeksi kasım ayında bir önceki ayda kaydedilen 54,5 seviyesinden 55,2’ye çıktı. Hizmet sektöründe ocak ayından bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu. Beklenti kasım ayında hizmet sektörü PMI verisinin 54 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

PMI verilerinde 50 seviyesinin üstü sektörel büyümeye işaret ederken, bu seviyenin altı sektörel daralma olarak yorumlanıyor.

İngiliz ekonomisinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan hizmet sektörü haziran ayındaki AB referandum sonucunda bu yana beklentilerin aksine büyümesini sürdürerek direnç gösteriyor.

IHS Markit Başekonomisti Chris Williamson ise verilere ilişkin olarak önümüzdeki dönemde olası risklere dikkati çekerek, “Daha çok zayıf sterlin ile ilişkilendirilen yükselen fiyatlar büyük bir endişe kaynağı. Öyle görünüyor ki enflasyon önümüzdeki dönemde artacak.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ülkede enflasyonun mevcut yüzde 0,9'dan 2017 yılında yüzde 2,7 seviyesine yükseleceğini belirtmişti.

Geçen hafta açıklanan kasım ayı imalat sanayi PMI verisi bir önceki ay kaydettiği 54,2 seviyesinden 53,4 seviyesine gerileyerek hız kesmişti. Geçen ay İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond 2017 için büyüme tahmininin yüzde 2,2'den yüzde 1,4 seviyesine çekildiğini belirtmişti.

İngiltere’de bütçe düzenlemeleri kapsamında 2018 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 2,1’den yüzde 1,7’ye çekilmişti.

Kaynak: AA