Afganistan'da Hizb-İ İslami İle Yapılan Barış Anlaşması

Afganistan'daki silahlı muhalif gruplardan Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizbi İslami Partisi üyesi Kerim: 'Anlaşma gereği parti üyesi 400 tutuklu önümüzdeki günlerde serbest bırakılacak'.

Afganistan'daki silahlı muhalif gruplardan Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami Partisi üyesi Amin Kerim, yaklaşık 2,5 ay önce imzalanan anlaşma metnindeki şartlar gereği parti üyesi 400 tutuklunun gelecek günlerde serbest bırakılacağını söyledi.

Tutukluların kademeli şekilde serbest bırakılacağını ifade eden Kerim, Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış anlaşmasının de ilerlemesi için bazı Taliban üyesi tutuklularının da serbest kalacağını belirtti.

Kerim, yaklaşık 2 bin 600 Hizb-i İslami üyesinin Afganistan'da tutuklu olduğunu kaydetti.

Barış Anlaşmasının Uygulanması Ortak Komitesi Başkanı Ekrem Kheplvak da Afganistan hapishanelerinde çeşitli suçlardan tutuklu bulunan Hizb-i İslami üyesi 400 kişinin listesinin incelemeye alındığını söyledi.

Tutuklularının listesinin incelenmesinin ardından Devlet Başkanı Eşref Gani'ye sunulacağını dile getiren Kheplvak, daha sonra partinin siyasi tutuklularının serbest bırakılacağını vurguladı.

- Barış anlaşması

Afganistan Devlet Başkanı Gani ile Hizb-i İslami lideri Gülbeddin Hikmetyar arasında yaklaşık 2,5 ay önce barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Anlaşmayla yasal dokunulmazlık sağlanan Hikmetyar'ın geçmişteki fiilleriyle ilgili tüm siyasi ve askeri yargılamalardan muaf tutulması öngörülüyor.

Afganistan'ın eski başbakanı Hikmetyar, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele etmişti. Ancak ABD, 2003 yılında Hikmetyar'ı terörist ilan etmişti. Hikmetyar, BM tarafından da kara listeye alınmıştı.

Afgan hükümetinin bundan sonraki hamlesinin, Hikmetyar'ı yerel siyasetin içine yeniden entegre etmek için bu kısıtlamaların kaldırılması yönünde çalışmak olacağı düşünülüyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar da düzenlemişti.

Kaynak: AA