Romanlardan 'Okulum Umudumdur Projesi'

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Daylam: 'Çocuklarımızın eğitimleriyle beraber ailelerin de eğitimleri çok önemli. Romanların üniversite boyutuna ulaşabilmeleri, kamu kurumlarıyla buluşmaları bizlerin yapacağı çok önemli çalışmalarla mümkün'

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, 'Çocuklarımızın eğitimleriyle beraber ailelerin de eğitimleri çok önemli. Romanların üniversite boyutuna ulaşabilmeleri, kamu kurumlarıyla buluşmaları bizlerin yapacağı çok önemli çalışmalarla mümkün.' dedi.

İçel'de Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Roman çocukların eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla hazırlanan ve Avrupa Birliğince (AB) desteklenen 'Okulum Umudumdur Projesi'nin bir otelde sempozyum toplantısı gerçekleştirildi.

Daylam, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Romanların en büyük probleminin çocuklarının eğitim sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Romanların istihdam boyutuna baktığımızda İçel'de yaptığımız saha çalışmasında işsizlik oranının yüzde 96.5 olduğunu görüyoruz. Aslında bu Türkiye'nin sorunu. İlkokula gidip, bırakan yüzde 35,5, liseye giden oranımız yüzde 10'larda, üniversiteyi bitiren sayımız binde 2. Bu konu gerçekten düşünülmesi gereken konu. Yapılması gereken çok önemli çalışmalar vardır.'

Devletin Romanlarla ilgili çalışmasında biraz daha sistematik olması gerektiğini dile getiren Daylam, 'Çocuklarımızın eğitimleriyle beraber ailelerin de eğitimleri çok önemli. Romanların üniversite boyutuna ulaşabilmeleri, kamu kurumlarıyla buluşmaları, bizlerin yapacağı çok önemli çalışmalarla mümkün. Devletimizin Romanlarla ilgili hafızası yok. Daha önce hiçbir çalışma yapılmamış. Toplumu biraz daha tanıyıp, ona göre politikalar üretilmesini istiyorum. İnanıyorum ki bu yaptığımız çalışamalar göldeki bir damla su gibi büyür. İyi şeyler olacağına inanıyorum.' ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman vatandaşların barınma, sağlık, ön yargı, ayrımcılık, dışlanmışlık gibi problemlerinin kaynağının eğitim olduğunu anlattı.

Roman mahallelerinde eğitimin geri sıralarda olduğunu vurgulayan Purçu, 'Bizim babalarımız, annelerimiz sabah kalktığı zaman önce 'Bugün ne iş yapacağım, çocuklarıma ne yedireceğim?' diye düşünüyor. Biz öyle büyüdük. Bizim önceliğimiz sabah karın doyurmak. Öncelikle bunu düşündük. Onun için çocuklarımızı okula gönderemedik. Biz kabuğumuzu kıramadık. Biz bu kaderi, bu duvarı yıkmak için çok çalışıyoruz.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılarla Romanların sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Kaynak: AA