Yılbaşında İndirim Tartışmaları

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay: 'Özel günlerde şişirilmiş fiyatlar 'indirim yapıldı' denilerek vatandaşlara sunulabiliyor'.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, 'yılbaşına özel kampanyalara' ilişkin 'Özel günlerde şişirilmiş fiyatlar 'indirim yapıldı' denilerek vatandaşlara sunulabiliyor. Aslında böyle bir indirim yok. Lüks mekanlarda rezervasyon yapacak vatandaşlarımız normal şartlarda bir çay parasını 2 katı fazlasıyla ödeyebiliyor, bu nedenle indirim aldatmacasına kanmayın.' dedi.

AA muhabirine yaptığı açıklamada yılbaşında vatandaşların aşırı tüketimden kaçınması ve kontrollü harcama yapmaları yönünde tavsiyede bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay, 'Yılbaşı lüks yerlerde rezervasyon yaptırmak yerine evde geçirebilir ve alışverişler bütçeye uygun yapılabilir. Hediye almak mecburi zorunluluk olmadığı gibi hediye alınması için de yılbaşı şart değildir. Bu uyarılar dikkate alınırsa özellikle bankalara borç ödemekte zorlanan tüketiciler, çok yüklü değil de daha az para harcayarak ileride karşılaşılacak sorunların önüne geçmiş olurlar.' şeklinde konuştu.

Altay, bölgede aktif olarak tüketici bilinçlendirme çalışması yürüttüklerini ifade ederek, yılbaşı ve özel günlerde tüketicilerin daha dikkatli olmasını istedi.

Özel günlerde ürün fiyatlarında artış olduğunu da dile getiren Altay, 'Özel günlerde şişirilmiş fiyatlar indirim yapıldı denilerek vatandaşlara sunulabiliyor. Aslında böyle bir indirim yok. Lüks mekanlarda rezervasyon yapacak vatandaşlarımız normal şartlarda bir çay parasını 2 katı fazlasıyla ödeyebiliyor, bu nedenle indirim aldatmacasına kanmayın.' ifadelerini kullandı.

Yılbaşının ay başına denk gelmesi konusunda da tüketicileri uyaran Altay şunları söyledi:

'Yılbaşında alışverişin çoğu kredi kartından yapılacaktır. Bu alışverişlerde taksit imkanı olmadığı için tek seferde çekim olacağından bir daha ki ekstrede tüketicilere aşırı borç yükü yansıyacaktır. Yılbaşına özel indirimler ve kampanyalar tüketicileri yanıltıcı reklamlardır. Bu indirim ve kampanyalar göstermeliktir. 2011 yılından bu yana banka borçlarında aşırı artış meydana geldi. Bu artış, aile ve toplumsal yapıyı olumsuz şekilde etkilemektedir. Bankalara 11 milyon kişi borçlu olduğu düşünülürse ileri de kredi kartı borcu ödenemediğinde keşke dememek için gereksiz harcamalardan kaçınılmalıdır.'
Kaynak: AA