Doç. Dr. Vefa Saygın Öğüt'ten 'İlişkisel Sosyoloji' Konferansı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Araştırmalar Topluluğu tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vefa Saygın Öğüt’ün konuşmacı olarak katıldığı “İlişkisel Sosyoloji” konferansı GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleşti.

Doç. Dr. Vefa Saygın Öğüt'ten 'İlişkisel Sosyoloji' Konferansı
Konferansta Doç. Dr. Vefa Saygın Öğüt, ilişkisel sosyolojinin çok daha eski kökleri olan ama bir paradigma arayışı olarak ilk kez 1990’larda ismi konmuş bir sosyal bilim yapma ve düşünme biçimi olarak tanımlandığını söyledi.



İlişkisel sosyolojinin, sosyal dünya sosyal ilişkilerden oluşan, sosyal hatta sosyal olmayan daha radikal bir kavrayış olduğunu belirten Doç. Dr. Öğüt, “Doğa içindeki varlıklar için de bunu söyler. Her türlü varlığın ilişkileri içerisinde var olduğunu, ilişkilerin olduğunu varlıkların peşi sıra oluştuğunu söyleyen ve sosyal dünyayı da bir ilişkiler ağı, şebeke gibi kavrayan genel bir tutumdur” diye konuştu.

Konuşmasında sosyal bilim öğrencilerine bazı tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Öğüt, “Sosyal dünya üzerine düşünürken sosyal dünyadaki varlıklara belirli, değişmez bir takım özler addetmesinler. Varlıkları kavrarken, anlamaya veya açıklamaya çalışırken bunların bir takım ilişkili süreçler içerisinde anlam kazandığını bilsinler. Değişme fikrini ciddiye alsınlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA