Antalya'da Toplu Ulaşım Sistemi Değişiyor

Antalya'da 31 Ocak 2017 tarihinden sonra 7 metrelik midibüslerin kent içinde çalışmayacağı, kent içi ulaşımda 12 metrelik büyük otobüslere geçileceği bildirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin ve dünyanın tüm büyük şehirlerinde yerel yönetimlerin en çok üzerinde çalıştıkları konunun toplu ulaşım olduğu, Antalya'nın da çok hızlı büyümesi ve geçmiş dönemlerde yapılan yetersiz veya hatalı düzenlemeler nedeniyle toplu ulaşım sisteminde zaman zaman sıkıntılar yaşandığının bilindiği kaydedildi.

Vatandaştan gelen talepleri dikkate alarak, toplu ulaşım esnafı ile diyalog içinde çözüm üretilmeye gayret edildiği belirtilen açıklamada, daha rahat, konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti verebilmek için kent içi ulaşımda tek tip 12 metrelik büyük otobüse geçilmesi yönünde UKOME kararı alındığı anımsatıldı.

Engelli binişine uygun olmayan ve daha önce kesinleşmiş mahkeme kararları gereği hukuki sıkıntı olan AB ve ATT plakalı 7 metrelik midibüsler ve uzak Mahallelere çalışan küçük minibüslerin şehir içi toplu ulaşım sisteminde çalışmayacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

'Bu araçlar (7 metrelik midibüsler) dönüşüm yapacaklar, iki araba sahibi birleşerek ortak bir otobüs alacak ve şehirde taşımacılık 12 metrelik otobüslerle yapılacak. 31 Ocak 2017 tarihine kadar esnafımız 12 metrelik araçlarını alacaklar ve sisteme katılacaklar. Bu kararlar aylar öncesinden ve esnafımızla birlikte yapılan uzun çalışmalar sonucu alınmış ve konu tüm hukuki yönleriyle çok detaylı incelenmiştir. Mevzuata en uygun çözüm yolu budur. Hiçbir hukuki sakıncası bulunmamaktadır. Önceleri de aynı uygulama kısmen yapılmış, buna karşı açılan tüm davalar reddedilmiş ve Danıştay tarafından onaylanarak kesinleşmiştir. Ne yazık ki esnafımız arasında muhtemelen kendi kişisel menfaatlerini ve konumlarını düşünen çok küçük bir kesim, bir yandan hukuki dayanağı olmayan davalar açmaya, diğer yandan da iyi niyetli esnafımıza hiçbir doğruluğu olmayan demogojik ifadelerle gerçek dışı konuşmalar yaparak kafa karıştırıp doğru yolundan çevirmeye gayret ettiği duyumları alınmaktadır. Amaçları sonucunun ne olduğunu düşünmeden davalar açıp kafa karıştırmak ve bu ortamdan şahsi menfaat elde etmektir. Hukuka uygun olmadığını bile bile dava açmaktadırlar. Nitekim ilk davalarında Antalya 2. İdare Mahkemesi dilekçelerini reddetmiştir.'

Açıklamada, UKOME kararına göre aracını dönüştürmek istemeyen esnafın M plakalı 14 kişilik minibüslere dönebilecekleri ve kırsal hatlarda çalışabilecekleri kaydedildi.

Kaynak: AA