Tarihi Orta Cami'nin Yıkım İhalesi Gerçekleşti

Rize’de bulvar projesi kapsamında yıkılacak Orta Camii’nin bir benzeri TİMYA Vadisi’nde inşa edilecek.

Tarihi Orta Cami'nin Yıkım İhalesi Gerçekleşti
Rize’de Bulvar Projesi kapsamında 90’lı yıllardan bu yana yıkımı gündemde olan, ANAP’lı Rize Belediye Başkanı Hızır Hop döneminde bir benzerinin 50 metre gerisinde inşa edilmesine rağmen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yıkımına izin verilen ancak AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın "Cami yıkan başkan olarak anılmak istemiyorum" diyerek yıkmadığı tarihi Orta Cami’nin, yıkılıp yerine yenisinin yapılması için gerekli izinlerin alınmasından sonra taşınma ihalesi geçtiğimiz gün gerçekleştirilerek yüklenici firma ile imzalar atıldı.

Önümüzdeki günlerde içerisindeki ahşap ve tarihi özellikler taşıyan donanımları alınacak olan caminin yıkımına başlanılacak. TİMYA Vadisi’nde bire bir aynısı yapılacak olan yeni Orta Camii’nin ise 11 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.

Şehir Merkezi’nde bulunan tarihi Orta Camii’nin ilk inşasının 1737 yılında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Bir çok bakım ve onarımdan geçen cami son şeklini ise 1930 yılında yapılan genel bir restorasyon ile almış. 90’lı yıllarda yıkımı planlanan caminin bir benzeri de 50 metre gerisinde inşa edilmiş ancak mevcut camiden 120 metre kadar daha geniş inşa edildiği için caminin yıkımına onay çıkmamıştı.
Kaynak: İHA