Anne Adaylarına 9 Altın Öneri

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adaylarına rahat bir hamilelik geçirebilmeleri için 9 altın öneri sunuyor.

Anne Adaylarına 9 Altın Öneri
Hamilelik sürecinin bir an önce tamamlanmasını arzu eden anne adaylarının, yeni doğacak bebeklerine sağlıklı bir şekilde kavuşmak isterler. Dr. Eren, bu zaman zarfında anne adaylarının hem kendileri hem de bebekleri için biraz daha dikkat etmeleri gerektiğini belirten

Fazla kilo alımına dikkat!

Hamilelik boyunca alınması gereken ideal kilo, anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre değişmekle birlikte, beklenen artış 7 kilogram ile 14 kilogram arasındadır. Bu rakamın normal vücut kitle indeksine sahip kadınlar için ortalama 10 kilogram ile 12 kilogram olduğu söylenebilir. Bunu sağlamak içinde ilk 3 ay içinde 3 kilogram ve sonra her ay için en fazla 2 kilogram alınması gerekmektedir.

Gebelik Bulantıları

Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında bulantılarla sıklıkla karşılaşılabilir. Anne adayının beslenmesini etkilemeyen bulantılar normal kabul edilir. Bulantıdan kaçınmak için az az ve sık sık yemek yenmelidir. Anne adayları çok yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak olmalıdır.

Midede yanma olursa

Hamileliğin özellikle son aylarına doğru mide ve yemek borusu yerleşkesinin yer değiştirmesi nedenli mide asidi yemek borusuna geri kaçar. Reflü olarak adlandırılan bu durumda göğüs kafesinin arkasında yanma hissedilir. Bu durumdan korunmak için yemekten sonra en az 30-60 dakika kadar yatılmamalı ve mide asidini arttıran yiyeceklerden uzak olunmalıdır.

Vücutta şişme ve ödem meydana gelirse

Şişmeleri ve ödemi önlemek için uzun süre ayakta durulmamalı, sıkı lastikli çorap ve iç çamaşırı giyilmemeli, bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir. Bunun yanında gebelikte aşırı tuz tüketiminden de kaçınılmalıdır.

Kramplarla Mücadele

Fazla ayakta kalınmamalı, uzun süreli oturmalarda bacak bacak üzerine atılmamalı, ayaklar yükseğe uzatılarak dinlendirmelidir. Bacağa kramp girdiği zaman ise ayak parmaklarına masaj yapılmalıdır. Bunun yanında doktorunuzun uygun gördüğü magnezyum ve kalsiyum içeren gıda takviyeleri de kullanılabilir.

Cilt Bakımı

Gebelikte yaşanan kuruluk için gliserin bazlı sabunlar kullanılabilir. Banyo esnasında vücut yağlarının veya çatlaklar olmadan önce önlemek amacıyla eczanelerde satılan özel yağ veya kremlerden kullanılması önerilir. Bunu yanında güneşe hassasiyet arttığı için yüksek koruma faktörlü kremler lekelerin oluşmasını önlemek için kullanılmalıdır.

İstirahat

Pozitif düşüncelere odaklanın. Kendinize daha fazla zaman ayırın ve mümkün olduğunca dinlenin. Gebelikte hormonal değişimler duygu durumunda da değişime neden olabilir. Bu nedenle bebeğinize odaklanın ve stresten mümkün olduğunca uzak olmaya çalışın.

Enfeksiyonlara karşı önleminizi alın

Anne adayları pamuklu çamaşırlar giymeli ve sık çamaşır değiştirmelidir. Çamaşırların ütülenmesi de enfeksiyonlardan korur. Akıntılar erken doğum gibi durumlara neden olabileceğinden bu gibi şikâyetlerde doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında kolayca enfeksiyon kapabilecekleri kalabalık ortamlardan da uzak durmaları önerilir.

Seyahate çıkarken

Anne adayları da seyahate gidebilirler. Gidecekleri yere en hızlı ulaşabilecekleri ulaşım aracını seçmeli ve yol güzergâhında acil durumda başvurabilecekleri sağlık kuruluşlarının telefonlarını da yanlarına almalıdırlar.
Kaynak: İHA