LASİAD Başkanı Vurulan Büyükelçiyi Anlattı Açıklaması

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını etmezsinin ardından gözler yakın zamanda buzları eriten Türk-Rus ilişkilerine çevrildi. Yaşanan üzücü hadisenin ardından iki ülke arasında ekonomik gücün daha da ivme kazanacağını belirten Laleli Sanayi ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Büyükelçi 24 Kasım sürecinde yaşananları hepimizden belki daha fazla üzülerek o ilişkileri tamir etme adına inanılmaz bir çaba göstermişti”



“Türk-Rus ilişkilerine sıkılmış bir kurşundur”

Suikast girişimini kınadığını belirten LASİAD Başkanı Eyüpkoca hem dernek olarak hem de Türk işadamları olarak 20 yılı aşkın süre iki ülke arasında sos-ekonomik ilişkileri güçlendirme çabaları içinde olduğunu söyledi.

Özellikle 24 Kasım sonrasında söz konusu çabayı ikiye katladıklarını açıklayan LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca; “ Geldiğimiz noktada maksimum seviyede çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun bize yapılmış olduğunu düşünerek hareket etmek istiyoruz. Şiddetle yapanları arkasında kimler varsa hepsini kınıyoruz. Bu bir kışkırtma. Devlet büyüklerimize katılarak altını çizerek vurguluyoruz ki Türk-Rus ilişkilerine sıkılmış bir kurşun Türk- Rus ilişkilerini öldürmek için yapılmış bir hareket olduğunu söylüyoruz ” ifadelerini kullandı.

“Büyükelçiyi yakından tanırdım”

Andrey Karlov’u yakından tanıdığını ve Türk-Rus ilişkileri adına çaba gösteren bir duruşu olduğunu belirten LASİAD Başkanı Eyyüpkoca; “Ben Büyükelçiyi yakinen tanıyan biriyim. Büyükelçi 24 Kasım sürecinde yaşananları hepimizden belki daha fazla üzülerek o ilişkileri tamir etme adına inanılmaz bir çaba göstermişti. Bir duruşu vardı. Ben bu yaşanan hadisenin Türk-Rus ilişkilerini daha sağlam bir zemine oturtacağını daha sağlam bir zeminde seyredeceğini bundan sonra ilişkilerimizin daha artarak devam edeceğini ifade edebilirim” dedi.



“Ekonomik olarak etkilemeyecek”

Büyükelçinin öldürülmesinin Türk-Rus ilişlerini ekonomik olarak etkilemeyeceğini ifade eden LASİAD Başkanı Eyyüpkoca ; “24 Kasım öncesinde Rusya’nın kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir ekonomik sıkıntısı vardı. Yüzde yüze yakın bir devalüasyon ve ekonomide küçülme söz konusuydu. Avrupa’nın Amerika destekli Rusya’ya uyguladığı bir ambargo vardı. Dolayısıyla rusyanın kendi içinde sıkıntıları vardı. Bu bize yansımıştı. Petrol 110 Dolardan 40-45 dolara gelmişti. Aradaki fark vatandaşın cebine yansımıştı. Bize de iş olarak yansımıştı. Bizim işlerimizde de Rusya ile alakalı yüzde 60 bir düşüş söz konusuydu. 24 Kasım’dan hemen sonra konuşulanlar ile bu yüzde 85 yüzde 90’ı buldu. Atılan adımlar bize bir ivme kazandırdı ve biz Rusya ile alakalı hem heveslenmiştik. Hem bundan sonraki süreçte daha doğru bir zeminle ticaret yapacağımızı görmeye başlamıştık. Ben bu saldırının bizi ekonomik olarak etkileyeceğini sanmıyorum” dedi.

Kaynak: İHA