Cezayir'de İki Parti Arasında Birleşme Anlaşması

Adalet ve Kalkınma Cephesi ile Nahda Hareketi arasında birleşme anlaşması imzalandı.

Cezayir'de Adalet ve Kalkınma Cephesi ile Nahda Hareketi arasında birleşme anlaşması imzalandı.

Adalet ve Kalkınma Cephesi Başkanı Abdullah Caballah ile Cezayir Nahda Hareketi Genel Sekreteri Muhammed Zuveybi, başkent Cezayir'de iki partinin bir siyasi oluşum altında birleşmesini sağlayacak stratejik ittifak anlaşmasını imzalamak üzere bir araya geldi.

İmza töreninde konuşan Adalet ve Kalkınma Cephesi Başkanı Caballah, daha önce yapılamayan şeyi başardıklarını, İslami akımların mensuplarını birleştirmenin temelini attıklarını belirtti.

Mevcut yönetimin bu projeyi tehdit olarak algılamamasını ümit ettiklerini ifade eden Caballah, 'Bu birleşme, tehdit değil, toplum ve devlete hizmettir.' dedi.

İslami akım üyelerine birlik çağrısı yapan Caballah, 'Bütün İslami akımların toplanmasını temenni ettim. Çünkü biz aynı ekolün mensuplarıyız ve aynı hedeflere sahibiz.' ifadelerini kullandı.

Cezayir Nahda Hareketi Genel Sekreteri Zuveybi de bu projeyi tarihi bir başarı olarak nitelendirerek, bu anlaşmanın sözleşme metniyle sınırlı kalmaması, siyasi ve fikri yaratıcılığa uzanması gerektiğini kaydetti.

Eski Cezayir Enformasyon Bakanı Abdulaziz Rihabi de bu kararı tarihi olarak nitelendirerek, ülkelerde siyasi partilerde yaşanan parçalanmaların devletin zayıflamasına neden olduğunu ifade etti.

Ülkede 16 yıl aradan sonra birleşme kararı alan söz konusu iki parti, gelecek nisan ayında yapılması beklenen parlamento seçimlerine ortak bir listeyle girmeyi planlıyor.

Nahda Hareketi, 1999'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdulaziz Buteflika'yı destekleme konusunda ikiye ayrılmış, Buteflika'yı kabul etmeyenler Caballah liderliğinde Ulusal Reform Hareketi'ni kurmuştu. Ulusal Reform Hareketi yönetiminde anlaşmazlıklar yaşanınca Caballah ayrılarak üçüncü parti olarak Adalet ve Kalkınma Cephesi'ni oluşturmuştu.
Kaynak: AA