Alkan Açıklaması 'Başkanlık Sistemi Müzakereden Doğmuştur'

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Etik Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte konuşan Prof. Dr. Haluk Alkan başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Alkan Açıklaması 'Başkanlık Sistemi Müzakereden Doğmuştur'
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Etik Kulübü’nün düzenlediği ’Siyasal Sistemlerde Etik Sorunu’ adlı etkinlikte konuşan İ.Ü. İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan, hükümet sistemlerinin farklı süreçler içinde kurumsallaşmış olsalar da temel olarak demokratik bir yönetimi hayata geçirmek amacı taşıdıklarını, dolayısıyla bu hedef ile kurumlar ilişkisinin kurulmasının etik temelde sağlanması gerektiğini söyledi.



Parlamenter, yarı başkanlık ve başkanlık sistemlerinin her birini bu ilişki temelinde ele alan Alkan, "Parlamenter sistem deneyime dayalıdır. Başkanlık sistemi ise müzakereden doğmuş bir sistemdir. Amerikalılar on yıl müzakere ederek bu sistemi kurdular. Bunlar öyle basit bir şekilde ortaya çıkan sistemler değil ve gerçekten demokrasiyi hedeflemek için uğraşmışlardır. Yoksa Amerika’daki kurucu babaların kafasında diktatör bir başkan yoktu. Öyle bir dertleri de yok. Aksine hesap verebilir ve kolay görevden alınabilir bir yürütme yapısı arıyorlar" diye konuştu.

Alkan sözlerini şöyle tamamladı: "Kuvvetler ayrılığına dayalı olan her üç hükümet sistemi de amaç olarak bir demokrasiyi hayata geçirmek üzere kurgulanmışlar, dolayısıyla bunların hem ortaya çıkış nedenleri var hem de bu nedenler içerisinde felsefi olarak demokrasiyi kurma çabaları var. Bu ilişki etik ile kurum arasındaki ilişkiyi de belirler".
Kaynak: İHA