Soğukta Araç Çalıştırmanın Püf Noktaları

Kütahya Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Çankaya Oto Bakım ve Servisi yetkilisi Adem Çankaya, Soğuk kış günlerinde araçlarını çalıştırmakta güçlük çeken sürücülerin taşıtlarının donmaması ve çalışmamasının önüne geçilebilmesi için önerilerde bulundu.

Soğukta Araç Çalıştırmanın Püf Noktaları
Çankaya, 10’lara kadar düşen hava sıcaklıklarının araçların çalışmasını engellediğini söyledi.



Adem Çankaya, araçların donması ve çalışmamasının önüne geçebilmek için kamyon, tır gibi ağır tonajlı taşıtların gece iki saatte bir, otomobillerin ise günde en az iki sefer 10’ar dakika rölantide çalıştırılması gerektiğini belirtti.

Vatandaşların soğuk havalarda ağır vasıta araçları çalıştırabilmek için altına ateş yaktığına dikkati çeken Adem çankaya, ’’Bu işlem hem yağı ısıtmak, hem de mazot filtresindeki donmayı çözmek için uygulanıyor ancak çok sakıncalı bir yöntem. Burada büyük vasıta araçların kapalı garajlarda bulundurulması gerekiyor. Böyle bir imkan yoksa dizele katılan antifrizler kullanılması veya sıcak hava üflemesi yapılması gerekiyor. Donma ve çalışmamasının önüne geçmek için, gece iki saatte bir kalkıp aracı 10 dakika rölantide çalıştırmak gerekiyor. Yine havalı frenli araçlarda hava tanklarının içerisine alkolün katılmasıyla ya da hava kurutucu ve hava kızdırıcı aparatların kullanılmasıyla bu araçlardaki donma tehlikesinin önüne geçilebilir. Otomobil sürücülerinin de günde araçlarını en az iki defa çalıştırmaları donmanın önüne geçecektir. Aküsünün şarj olması, yoğunluğunun düşmemesi açısından da bu işlem önemli. Çünkü soğuk havada akü içerisinde bulunan elektrolit yoğunluğu mutlaka düşer. İstenilen performansı vermez. O nedenle araçların 10 dakika kadar rölantide çalıştırması gerekiyor" diye konuştu.

(EFE)
Kaynak: İHA