Kağızman Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Taş Açıklaması

'Kovanlarının kışın yoğun kar altında kalması arıya zarar vermiyor'.

Kağızman Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yılmaz Taş, kovanlarının kışın yoğun kar altında kalmasının arılara zarar vermediğini belirtti.

İlçede etkili olan kar yağışı nedeniyle arı kovanları kar altında kalırken arıcalar bu yıl kar yağışına hazırlıksız yakalandıklarını ifade ettiler.

Arıcı Murat Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce bölgede kar yağışının etkili olduğunu ifade ederek, Kağızman'daki kar yağışının beklenenden erken yaşandığını ifade etti.

Bu sebeple arı kovanlarının kar altında kaldığını dile getiren Demir, 'Bu yıl Kağızman'da kar aniden bastırdı. Kar yağışını bu kadar erken beklemiyorduk, kovanlar kar altında kaldı. Kovanları kar altında kalan arıcılarımız kovanların etrafını kardan iyice temizlerse sıkıntı olmaz.' dedi.

Kağızman Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yılmaz Taş da kışın arıların uygun şartlarda tutulmaları halinde telef olmadığına işaret ederek, şunları dile getirdi:

'Arıcılık mesleğinde iki türlü işlem vardır. Yazın bal alabileceği zaman meralara arıları götürmek ve buradaki çiçek çeşitlerinden istenilen nektarı alıp o sezonu verimli bir şekilde geçirmektir. Bu şekilde bereketli bir sezon bittikten sonra yapılan ikinci iş ise kışın iyi bir yerde arıları barındırmaktır. Genel itibariyle kış arılara kış bir şey yapmaz ama kuzey rüzgarı dediğimiz rüzgarlara maruz kalan yerlerde arılar çok rahatsız olur hatta koloninin sönmesine bile sebep olabilir.'

Taş, arıcıların yağan kardan korkmamasını isteyerek, 'Kışın karın fazla olmasından korkmayın. Çünkü arıya soğukta bir şey olmaz. Kışın uzun süre yanına gidemediğiniz zamanlarda bazı kovanlar devrilmiş olup ve hatta çerçeveleri dışarı çıkan arılar bile yazı görebiliyor. Bundan anlıyoruz ki kovanlarının kışın yoğun kar altında kalması arıya zarar vermiyor.' dedi.

İlçede, kovanları kar altında kalan arıcılar, kovanlarını temizlemeye çalıştı.
Kaynak: AA