Tetiker 'Erdemir'in Karının Yüzde 90'I Finansmandan'

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Erdemir yönetimini eleştirdi. Erdemir’in karının yüzde 10’unun işletme geri kalan karının ise yüzde 90’ının finansmandan geldiğini belirten Tetiker, yönetimin Ereğli’yi haritadan silmeye hakkının olmadığını savundu.

Tetiker 'Erdemir'in Karının Yüzde 90'I Finansmandan'
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, Başkan Vekili Sertan Yalçın, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çivici ve Sibel Demirçin ile birlikte oda hizmet binasında basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Ereğli ekonomisinin gelişmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Tetiker, TOBB tarafından düzenlenen “Nefes Kredisi” kapsamında üyelerine 23 milyon TL kredi kullandıracaklarını anlattı.

Tetiker, “Kdz. Ereğli’ye bölge satış kurulsun”

Konuşmasının ağırlıklı bölümünü Erdemir yönetimine ayıran Tetiker, Kdz. Ereğli’ye bölge satışın fiilen kurulmasını istedi. Daha önce Zonguldak Valisi Ali Kaban ile valilikte yapılan toplantıda Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’ın Ereğli Bölge Satış Müdürlüğü’nü kurduklarını, müdürünü de atadıklarını basın huzurunda söylediğini hatırlatan Tetiker, o günden bu güne kadar hiçbir gelişme olmadığını dile getirdi. Ali Pandır’ın yaptığının kandırmacadan ibaret olduğunu belirten Tetiker “Görüntü var ses yok” dedi.

“Genel Müdüre yetki verilsin”

Kendisinin Erdemir’den mal aldığına yönelik eleştirilere de değinen Tetiker, Erdemir’den bir ton mal dahi almadığını söyledi.

Tetiker, “Erdemir’in vicdanlarına sesleniyorum; benim mal alıp almadığımı söylesin. Yaşar Tetiker’in asla hiçbir şirket aracılığı ile mal almadığımı toplantıda bana söylüyor başkanı. Ben sen niye mal alayım? Mal piyasada kimde ucuzsa peşin para ondan alırım. İthal ile senin aranda 100 Dolar, Çolakoğlu ile aranda 60 Dolar var. Alıyorum Tat Metal’de asitletiyorum, kullanıyorum. Anlattım da onlara bu durumu. Ban sorgulayacağım. Meydanı böyle haksızlık yapanlara mı bırakacağız? Vicdanı, merhameti olmayan insanlara mı bırakacağız? Biz lokal olarak genel müdürümüze dertlerimizi anlatıp sonuç almamız lazım. Sen bizi haritadan silemezsin, böyle bir hakkın yok. Sedat Orhan gelip geçici, Yaşar Tetiker gelip geçici ama kalıcı olan sistemlerdir. Erdemir’i İstanbul yönlendiriyor. Dolar 2.70’den 3.50’ye yükselmiş aradaki bütün fatura bizim sanayici ve tüccarımıza çıkartılmış” diye konuştu.

“Erdemir’in yüzde 90 karı tefecilikten”

Erdemir Genel Müdürü’ne yetki verilmesini isteyen Tetiker, kurumun İstanbul’dan yönetilemeyeceğini vurguladı. Erdemir yönetimini Ereğli’yi haritadan silmekle suçlayan Tetiker konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Erdemir’in karlılığının yüzde 90-95’i finansmandır. Finansman ne demek? Tefecilik yani. Fabrikayı kurdum da çalıştırdım, yüzde 10’dur işletme karı. Yüzde 90 hepsi tefecilikten. Verdiği malların faizi. Malı almadın depoda durdu, depo parası. Oksijen aldın demir çelik fabrikalarından para. Ama şimdiye mahsus mudur? Geçmiş yıllarda Erdemir’in karlılığı budur. Bunlar Erdemir’i kendileri yönettik zannederler. O Ceo’lar, tiolar, masa başındaki adamlar yönetici. Gelde bakalım tabandan bir yönetici görelim. Biz alandayız, göğüs göğüse çarpıştığımız savaş meydanındayız. Benim üyelerim, tüccarlarım göğüz göğüse çarpışan insanlar. Sen ne yaptın, masa başından bilgisayarla oynamışsın. Ha Red Kit oynamışsın, ha bunları yapmışsın. Hiçbir şey fark etmez. Ceo’ymuş yönetiyormuş… Neyi yönettin sen? Ben örnek gösteriyorum; İstanbul’da belirli semtlerde simitçi bizim tüccarımızdan daha fazla para kazanıyor. Bizi bu hale getiren sensin.”

Konuşmasında siyasetçileri de eleştiren Tetiker “Siyasetçimiz nerede? Siyasetçimizin ilk heyecanı nerede? Ey siyasetçi ne oldu sana, adres mi değiştirdin deme hakkımız yok mu arkadaşlar?” diye konuştu.

Tetiker, 2017 yılında Erdemir’de yeni bir yapılanmaya gidilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA