Devlet Personel Başkanlığı Çalıştayı İstanbul'da Başladı

Devlet Personel Başkan Vekili Polat: 'Önümüzdeki günlerde teşkilatlanmayı daha çok tartışacağız. İnşallah bu süreç sonunda umut edilir ki kendi tarihsel geçmişimize layık, geçmişimizden gücümüzü alan ve bizi düzenleyen değil bize ufuklar açan bir teşkilatlanma modelini kurabiliriz ve gelecek vizyonu içinde, bu yüzyıl içinde, bu yüzyılın ortaları gelmeden biz de tarih sahnesinde daha güçlü bir şekilde var olabiliriz'

Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat, anayasa değişikliği teklifine değinerek, 'Önümüzdeki günlerde teşkilatlanmayı daha çok tartışacağız. İnşallah bu süreç sonunda umut edilir ki kendi tarihsel geçmişimize layık, geçmişimizden gücümüzü alan ve bizi düzenleyen değil bize ufuklar açan bir teşkilatlanma modelini kurabiliriz ve gelecek vizyonu içinde, bu yüzyıl içinde, bu yüzyılın ortaları gelmeden biz de tarih sahnesinde daha güçlü bir şekilde var olabiliriz.' dedi.

Devlet Personel Başkanlığının düzenlediği 'Türk Kamu Yönetiminin Teşkilat ve Denetim Sistemlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı' Harbiye'deki Hilton İstanbul Bosphorus Otel'de başladı.

Enes Polat, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Devlet Personel Başkanlığının 16 Aralık 1960'ta kurulduğunu belirterek, kuruluş yıl dönümünde böylesi bir etkinliği düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Başkanlığın genellikle personel işleriyle ilişkili anıldığını, teşkilat yönünün eksik bırakıldığını aktaran Polat, 'Bana kalırsa personel yönetiminin sorunları tartışılırken hep yanlış bir yerden başlarız. Aslında sorunlar teşkilatlanmadan başlamaktadır, çoğunlukla. Sorunlar daha çok iskeletten başlamaktadır. Bir söz var, Winston Churchill'e atfedilen, 'Önce insanlar binaları düzenler, sonra binalar insanları.' Binayı bir kez yaptıktan sonra o bina sizi düzenlemeye başlar. Teşkilat yapısında değişiklik yapmanız gerekir ki o yapı size yeni imkanlar sunabiliyor olsun.' dedi.

Geçmişte pek çok cumhurbaşkanı ve başbakanın, 'Türkiye'nin bir anayasa sorunu var. Bu anayasa Türkiye'ye dar geliyor.' dediğini hatırlatan Polat, sözlerine şöyle devam etti:

'Aslında dar gelen anayasanın başka hükümleri değildir, anayasanın öngördüğü yapılaşma, anayasanın öngördüğü teşkilatlanma boyutu aslında bu çağın içinde, bu coğrafyada, bu zamanda dar gelmektedir. Dolayısıyla aslında bu çalıştay çok da önemli bir tarihe tevafuk etti. Geçtiğimiz hafta bir anayasa değişikliği sunuldu. Yakın zamanda çok farklı şeyleri tartışacağız. Artık Bakanlar Kurulu diye yıllardır var olan bir şey olmayacak, artık üçlü kararname diye bahsettiğimiz bir şey olmayacak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden bahsedeceğiz. Bakanlıkların teşkilat yapılarının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlendiği bir sistemden bahsedeceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde teşkilatlanmayı daha çok tartışacağız. İnşallah bu süreç sonunda umut edilir ki kendi tarihsel geçmişimize layık, geçmişimizden gücümüzü alan ve bizi düzenleyen değil bize ufuklar açan bir teşkilatlanma modelini kurabiliriz ve gelecek vizyonu içinde, bu yüzyıl içinde, bu yüzyılın ortaları gelmeden biz de tarih sahnesinde daha güçlü bir şekilde var olabiliriz. Çünkü bununla, bu hedefle çok yakından ilişkili.'

Açılış konuşmasının ardından Enes Polat, daire başkanlarıyla Devlet Personel Başkanlığının 56. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptırılan pastayı kesti.

Açılış töreninin ardından 'Türk Kamu Yönetiminde Örgütlenme ve Denetim Vizyonu' başlıklı panel gerçekleştirildi. Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Bilal Eryılmaz başkanlığındaki panelde, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Haluk Alkan, Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Hamza Al, Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Şengöl birer konuşma yaptı.

Hilton İstanbul Bosphorus Otel'de üç gün sürecek çalıştayın ikinci gününde çalışma grupları 'Kamu yönetiminde örgütlenme ve işleyiş sorunları', 'Kamu yönetiminde denetim ve işleyiş sorunları', 'Kamu yönetiminde nasıl bir örgütlenme' ve 'Kamu yönetiminde nasıl bir denetim' başlıklarında tartışmalar gerçekleştirecek. Çalıştayın üçüncü ve son gününde ise genel değerlendirme yapılacak. Çalıştay sonuç bildirgesiyle tamamlanacak.

Kaynak: AA