Bağdat'ta 'Türkmen Şiir Festivali'

Türkmenler, Bağdat'ta düzenlenen festivalde kültürel haklarının iadesi için Irak hükümetine çağrıda bulundu Eski Türkmen milletvekili ve edebiyatçı Terzi:'2003 sonrası gerekçesiz olarak kapatılan Türkmen Kültür Dairesi ve kültürel etkinliklerimize ev sahipliği yapan Türkmen Evi'nin Bağdat'ta tekrar açılmasını istiyoruz'.

Iraklı Türkmenler, başkent Bağdat'ta düzenlenen 'Türkmen Şiir Festivali'nde hükümete çağrıda bulunarak kağıt üstünde kalan kültürel haklarının gerçek anlamda iadesini istedi.

Başkentin tarihi Mutenebbi bölgesindeki Bağdat Kültür Merkezi'nde düzenlenen festivale katılan Türkmen yazar ve şairler, okudukları şiirlerle çeşitli dönemlerde uğradıkları zulüm ve sistemden dışlanmalarının yanı sıra Irak'a ve coğrafyalarına bağlılıklarını anlattı.

Irak hükümetine seslenen Türkmen şairler, 2005'te anayasal güvence altına alınan kültürel haklarının iadesi için adım atılmasını ve bu alanda etkinliklerini sürdürdükleri 'Türkmen Kültür Dairesi'nin tekrar açılmasını talep etti.

AA muhabirine konuşan eski Türkmen milletvekili ve edebiyatçı Fevzi Ekrem Terzi, 'Bağdat'ta bu festivalde bir araya gelmemizin en temel nedeni, kültürel haklarımızın iade edilmesi için hükümete seslenmektir.' dedi.

Festivale tüm Türkmeneli bölgesinden şair ve edebiyatçıların katıldığını belirten Terzi, 'Türkmen toplumu, çok değerli dil bilimcisi, şair ve edebiyatçılara sahip. Türkmen edebiyatçılardan Mustafa Cevat, Türkmencenin yanı sıra Arap dili ve edebiyatını da nesillere öğretmiştir. 2003 sonrası gerekçesiz olarak kapatılan Türkmen Kültür Dairesi ve kültürel etkinliklerimize ev sahipliği yapan Türkmen Evi'nin Bağdat'ta tekrar açılmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Terzi, uğradıkları şiddet olaylarına rağmen Türkmenlerin özellikle edebiyat alanında ülkenin en temel unsuru olma özelliğini koruduğunu ifade ederek, Türkiye ve Türk dünyasıyla da kültürel bağlarını sürdürdüklerini söyledi.

- '2003 sonrası kültürel haklarımız elimizden alındı'

Türkmen edebiyatçı ve gazeteci Felah Yazaroğlu da, 'Türkmenler, Irak'ın üçüncü temel unsurudur. Eski rejim döneminde faaliyet gösteren kültür dairemiz, 2003 sonrasında ilginç bir şekilde kapatıldı ve adeta kültürel haklarımıza kilit vurulmak istendi. Bu olayı okuduğumuz şiirlerimizle anlatmaya çalıştık. Kültürel faaliyetimizle var olma mücadelesi veriyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkmen Şiir Festivali'nde Kerkük, Telafer ve diğer Türkmen bölgelerinden ezgiler okundu.

Irak'ta 2005'te kabul edilen anayasada Arap ve Kürtlerin yanı sıra Türkmenlere de kültürel haklar tanınmıştı, ancak hükümet bugüne kadar bu alanda adım atmadı. Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kültür Bakanlığı'na bağlı olan Türkmen Kültür Dairesi, 2003 sonrasında kapatılmıştı.
Kaynak: AA