Sırbistan'da ' 2017'De Dünya Konferansı'

Sırbistan Başbakanı Vucic: 'Dünya ekonomisi, gelecek yıl da 2008 krizi öncesine dönemeyecek. Bu, 2018 yılının sonunda mümkün olabilir'

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, başkent Belgrad'da düzenlenen 'The Economist: 2017'de Dünya Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin önümüzdeki yıl da 2008 krizi öncesine dönemeyeceğini, bunun 2018'in sonunda mümkün olabileceğini ifade etti.

Sırbistan Meclisinde düzenlenen konferansa, Başbakan Vucic'in yanı sıra Sırbistan Meclis Başkanı Maja Gojkovic, milletvekilleri ve ekonomi uzmanları da katıldı.

Vucic, Sırbistan'ın ekonomik anlamda istikrar sağladığını ve yatırımlarla bu istikrarı sürdüreceklerini belirterek, Sırbistan halkının 2017 yılında çok daha iyi yaşam koşullarına sahip olacağını vurguladı.

Ekonomik istikrar ve daha kaliteli yaşam standartları için bölgedeki siyasi gelişmelerin çok önemli olduğuna işaret eden Vucic, 'Karadağ ve Makedonya'daki siyasi bölünmüşlüğü ve Bosna Hersek'teki sorunları göz ardı etmemeliyiz. Tüm bunları dikkate aldığımızda, riskler olacaktır ancak biz, tüm bölge ülkelerine karşı dostane tutumumuzu sürdüreceğiz.' şeklinde konuştu.

Vucic, gelecek yıl dünya genelinde siyasi sorunların da yaşanacağını savunarak, Avrupa'da Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde seçimlerin yapılacağını anımsattı.

Avrupa ekonomik krizin sürdüğünü, bunun dünya genelindeki ekonomik büyümeyi yavaşlattığını söyleyen Vucic, 'Muhtemelen büyüme ortalaması 2,4 olacak. Yani Sırbistan, küresel büyüme ortalamasından daha yüksek büyüme oranına sahip olacak ancak bu bizim için yeterli değil. Çünkü diğerlerinin epey gerisinde kaldık. Dünya ekonomisi, gelecek yılda da 2008 krizi öncesine dönemeyecek. Bu, 2018 yılının sonunda mümkün olabilir.' ifadesini kullandı.

- Sırbistan 2017'ye hazırlıklı giriyor

Sırbistan Meclis Başkanı Gojkovic de Avrupa ve dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunların ele alınması gerektiğini vurgulayarak, ' Karşı karşıya kalınan jeopolitik riskler, büyük güçlerin rolü, sığınmacı krizinin etkileri ele alınmalı. Bu konuda da bizi nelerin beklediğini değerlendirmeliyiz.' şeklinde konuştu.

AB'nin 2016 yılında Brexit ile sarsıldığını, sığınmacı sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve terörle muhatap olduğunu hatırlatan Gojkovic, tüm bu sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Gojkovic, Sırbistan'ın 2017'de karşılaşması muhtemel sorunlara hazırlıklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Konferans kapsamında, 'Avrupa'da sığınmacı krizi', 'AB ve geleceği' ve 'Sırbistan halkının iç göçü' gibi konularının ele alınacağı paneller düzenlenecek.
Kaynak: AA