İsrail'deki Yoksulların Yüzde 43'Ü Arap

İsrail nüfusunun yüzde 21,7'sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı, bu oranın ülkedeki Araplar arasında ise yüzde 43 olduğu açıklandı.

İsrail nüfusunun yüzde 21,7'sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı, bu oranın ülkedeki Araplar arasında ise yüzde 43 olduğu bildirildi.

İsrail Milli Sigorta Kurumu'nun yayınladığı 2015 Yıllık Yoksulluk Raporu'na göre, 1 milyon 712 bin 900 İsrailli yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Nüfusun yüzde 21.7'sine tekabül eden bu rakam, 2014 yılında ise yüzde 22 olarak açıklanmıştı.

Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan raporda ayrıca yoksulluk sınırı altında yaşayan aile sayısı 460 bin 800, çocuk sayısı ise 764 bin 200 olarak belirtildi. Buna göre İsrailli çocukların yüzde 30'u yoksulluk sınırının altında.

Raporda bu oranların, İsrail'in gelişmiş ülkeler arasında en çok yoksulluk oranına sahip ülke olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı.

- En yoksul kesim Araplar ve Ortodoks Yahudileri

Yoksulluk oranının en fazla olduğu kesim ise yüzde 53,3 ile İsrail vatandaşı Araplar oldu. Buna göre yaklaşık 8 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 20'sine yakınını oluşturan İsrail vatandaşı Araplar, toplam nüfus içerisindeki yoksulların yüzde 48'ini oluşturuyor.

Araplardan sonra ülkedeki en yoksul kesim ise Ortodoks Yahudileri (Haredim) oldu. Raporda çok çocuklu aileler olarak bilinen Ortodoks Yahudilerin arasındaki yoksulluk oranı yüzde 48,7 olarak açıklandı.

İsrail Milli Sigorta Kurumu'nun geçen yıl yayınladığı 2014 Yıllık Yoksulluk Raporu'nda ise ülkedeki yoksulluk oranı yüzde 22 olarak açıklanmıştı. Buna göre ülkedeki yoksulların oranı bir önceki seneye kıyasla yüzde 0,3 azaldı.

Kaynak: AA