Fransa'da Olağanüstü Halin Uzatılmasına Senatodan Onay

Fransa’da Ulusal Meclisin ardından Senato da olağanüstü halin 15 Temmuz 2017'ye kadar uzatılmasını kabul etti.

Fransa Parlamentosu, ülkede devam eden olağanüstü halin gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimi de kapsayacak şekilde 15 Temmuz'a kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Ulusal Mecliste önceki gün kabul edilen hükümetin olağanüstü halin uzatılması konusundaki yasa tasarısı, bu akşam Senatoda oylandı.

Parlamentonun iki kanadının da onay vermesi üzerine, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris'te 130 kişinin öldüğü ve terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırıların yaşandığı akşam ilan edilen olağanüstü hal beşinci kez uzatılmış oldu.

Başbakan Bernard Cazeneuve, pazartesi günü düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, mevcut terör tehdidinin sürmesi ve gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ile genel seçimler yüzünden olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtmişti.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi, nisan ve mayıs aylarında iki turlu düzenlenecek. Genel seçim de yine iki turlu olarak haziranda gerçekleştirilecek.

Fransa'daki olağanüstü hal uygulamaları, sivil toplum örgütlerince yoğun şekilde eleştiriliyor, uygulamalar zaman zaman protesto gösterilerine neden oluyor.

Kaynak: AA