MÜSİAD İran Ticaret Heyeti Malatya'ya Döndü

Geçtiğimiz hafta Malatya İhracat Seferberliği çalışmaları kapsamında İran’a bir ziyaret gerçekleştiren Mehmet Balin başkanlığındaki MÜSİAD heyeti Malatya’ya döndü.

MÜSİAD İran Ticaret Heyeti Malatya'ya Döndü
Temasların son derece verimli geçtiğini ifade eden Balin İran programı ve İstanbul’da yaşanan terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülke olarak zor günler geçirdiklerini belirten Malatya MÜSİAD Başkanı Mehmet Balin “Çok başarılı bir ziyaret programını tamamlamış bulunuyoruz. Maalesef programımızın sonlarında İstanbul’dan gelen haber nedeniyle heyetimizde ve İran’daki dostlarımızda derin bir üzüntü hasıl olmuştur. Öncelikle MÜSİAD olarak bu insanlık dışı terör saldırısında şehit düşen güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyoruz. Şer odaklarının bu vahşi eylemlerinin bizlerin vatan sevgisini ve birlik duygusunu perçinlediğinin herkes tarafından bilinmesini isteriz. İş adamları, sanatçılar, sporcular, işçiler, öğrenciler olarak hep birlikte bizlerin huzuru ve güvenliği için canını ortaya koyan polisimizin yanındayız. Acımız büyük fakat dimdik ayaktayız. Bu saldırılar ne Polis teşkilatımızı ne de milletimizi sindiremeyecektir. Son dönemde farklı taşeronlar kullanılarak doğrudan ve dolaylı yöntemlerle ülkemize saldırıldığı alenen ortadadır. Devletimiz bu saldırılara karşı tavizsiz bir mücadele süreci yürütmektedir. Bizler iş adamları olarak bu mücadelenin bilincindeyiz ve var gücümüzle bu mücadele sürecine katkı sağlama gayretindeyiz. Ülkemizin gücüne güç katmak için hem ekonomik hem de sosyal alanda sürekli çalışmalar yürütmekteyiz. İran ziyaretimizi de bu kapsamda gerçekleştirdik ve inşallah yakın gelecekte Malatya ekonomisi adına meyvelerini de toplayacağız” şeklinde konuştu.

’’İran’da İhracat Merkezi kurabiliriz’’

İran programının ilk ayağının İsfahan olduğunu belirten Mehmet Balin, İsfahan Ticaret ve Sanayi Odasıyla resmi toplantıda bir araya gelen heyetin ayrıca Organize Sanayi Bölgesinde de incelemelerde bulunduğunu ve Malatya’lı iş adamlarının İsfahan OSB’de farklı sektörlerden şirketlerle ikili iş görüşmeleri yaparak bazı ticari ön anlaşmalar imzaladıklarını ifade etti.

Programın ikinci bölümünde Tahran temaslarının gerçekleştirildiğini belirten MÜSİAD Başkanı, Balin ’’Maku Serbest Bölgesi ve İran Ticaret Konseyi (İBF) ziyaretlerinde hem farklı sektörlerden oda temsilcileriyle hem de İranlı iş adamlarıyla ikili görüşmeler yapıldığını söyledi.

BALIN “Özellikle Maku Serbest Bölgesi’ni çok önemsiyoruz. Bölge ihracata yönelik çok önemli avantajlar içeriyor. Burada Malatya için bir ihracat merkezi kurabiliriz. Maku, Malatya-İran ticaretinde dönüm noktası olabilir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bu husustaki çalışmalar için Serbest Bölge yönetimiyle tekrar bir araya geleceğiz” dedi.

’’Malatya hem alırken hem satarken kazanacak’’

Mehmet Balin çalışmaların ihracat odaklı yürütüldüğünü ancak Malatya için dışarıdan tedarik edilen üretime yönelik bazı hammaddelerin daha avantajlı biçimde teminine ilişkin de çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Balin, “Malatya iş dünyası olarak hem alırken hem satarken kazanacağız. Dışarıdan temin ettiğimiz hammaddeler için Malatya’lı iş adamlarımıza avantajlı satın alma koşullarını İran’da sağlamaya dönük çalışma başlattık. Bu çalışmalarımız Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin 30 Milyar Dolara çıkarılması hedefine de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA