Mısır'ın Libya Girişimi

Kahire'de bir araya gelen Libyalılar, Suheyrat Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Mısır Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi ile bir araya gelen Libyalılar, geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılan Suheyrat Anlaşması'nın gözden geçirilmesini talep etti.

Tobruk vilayetindeki Temsilciler Meclisi (TM) Başkan Yardımcısı Muhammed Şuayb ile birlikte 11 milletvekilinin yanı sıra bazı diplomatlar ve kabile şeyhleri ile bağımsız siyasetçiler, başkent Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ve Mısır Genelkurmay Başkanı Hicazi ile iki gün boyunca bir araya geldiler. Görüşmede, Libya'da ulusal mutabakata varmak amacıyla Suheyrat Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesi, ulusal dengenin sağlanması ve askeri kurumun bağımsızlığı ile Başkanlık Konseyi'nin yeniden şekillenmesine yönelik çağrı yapıldı.

Görüşmelerin ardından yapılan yazılı açıklamada, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde BM ara buluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde imzalanan anlaşmayı ulusal mutabakata kavuşturmak için ordunun başına geçecek kişiyle ilgili maddeyi değiştirme, ordunun bağımsızlığı ve ülkede ulusal dengenin sağlanmasını gözetecek şekilde Başkanlık Konseyi'nin yeniden şekillendirilmesi önerisinde bulunuldu.

Yıllardır siyasi bölünmüşlüğün yaşandığı Libya’da, geçen yıl BM gözetiminde yapılan Suheyrat Anlaşması sonrası Fayiz es-Serrac başkanlığında Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulsa da Abdullah es-Sini başkanlığındaki geçici hükümet Tobruk’ta, Halife Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de Trablus’ta varlığını sürdürüyor.
Kaynak: AA