Bilecik'te Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Kutlandı

Kredi ve Yurtlar kurumu Bilecik İl Müdürlüğü tarafından Mevlana’nın 743. Vuslat yıl dönümü nedeniyle program düzenlendi.

Bilecik'te Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Kutlandı
Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki programa, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü İsmail Şen, Bozüyük Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Fahri Başkanı Ahmet Cansız, kürüm müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü İsmail Şen, Mevlana’nın, arkasında sadece nice yazılı eserler ve sönmeyen fikirler bırakmış bir insan olmadığı belirtti.

Şen, “Hz. Mevlana arkasında aşk ile yoğurulmuş o tür eserler, aşktan ilham almış fikirler bıraktığı içindir ki, sadece bu salonda değil, 780 bin kilometrekare içinde de bir muhabbet ve uhuvvet iklimini muhafaza edebiliyoruz. Eğer bir vatanımız varsa, bu Mevlana gibi gönül dostlarının sayesindedir. Bir ülkemiz, bir bayrağımız, istiklalimiz varsa bu, Mevlana gibi, Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli gibi ulu mimarların sayesindedir. Eğer bugün tek bir millet olarak kardeşçe hür ve bağımsız yaşama imkânına sahipsek, bu, Sultan Selahattin kadar, Sultan Kılıçaslan kadar, Sultan Alparslan kadar biliniz ki Hz. Mevlana’nın, Ahmed Yesevi’nin aşk ile yoğurdukları eserlerinin neticesidir. Bütün şehitlerimiz ve gazilerimiz gibi medeniyetimize ve milletimize ilmi, idraki, irfanı, hikmeti taşımış olan aziz gönül mimarlarımızı, medeniyet mimarlarımızı da bu Vuslat günü vesilesi ile hürmetle, minnetle yâd ediyor, Allah hepsinden razı olsun diyorum. Burada, Hz. Mevlana’nın manevi huzurunda, tekrar tekrar vurgulamak isterim. Bu aziz millet her bir ferdi ile uhuvvetin ve muhabbetin mayası ile mayalanmıştır. Zira bu aziz millet tarih boyunca yaptığı büyük fedakârlıklarla, her saldırı karşısında tek yürek olmayı başarabilmiştir. Fikirlerimiz farklı olsa da; diller, inançlar, mezhepler, etnik kökenler, kültürler farklı olsa da insan olarak, can olarak birbirimize saygımızı, hürmetimizi, her ne olursa olsun kaybetmeyeceğiz. Şimdi bir kez daha durulmadan, bulanmadan, istikbale bakma zamanıdır. Şimdi düne ait sorunlara çözüm bulma zamanıdır. Şimdi Mevlana’nın dili ile yeni şeyler söylemek, yeni Türkiye’ye doğru akmak zamanıdır. Bugün, Mevlana’yı yeniden ve yeniden anlayarak, Mevlana’yı her dem hatırlayarak inşallah bu yeni baharı, Yeni Türkiye’yi de sağlam bir temel üzerinde inşa etme zamandır. Bugün, kim ne derse, kim ne yaparsa yapsın, teni ölse de 743 yıldır canı ölmeyen, sözü ölmeyen, aşkı sönmeyen Mevlana’yı dinlemeye, ona kulak verme zamanıdır” dedi.

Konuşmaların ardından program, Bozüyük Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ilahi grubunun dinletisi ve derneğin sema gösterisiyle son buldu.
Kaynak: İHA