Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ataöv Açıklaması 'Başkanlık Türkiye'ye Uymaz'

Odunpazarı Belediyesi "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü"nde, “Türkiye’de Başkanlık ve Federasyon Sistemi Neden Olmaz” konulu konferans düzenledi.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ataöv Açıklaması 'Başkanlık Türkiye'ye Uymaz'
Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansı, siyaset bilimci Prof. Dr. Türkkaya Ataöv verdi. Konferansa Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’un yanı sıra, CHP Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Deniz Demirbilek, Odunpazarı Belediye Başkan yardımcıları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Türkiye’de Başkanlık ve Federasyon Sisteminin neden olamayacağını anlattı. Ataöv, konuşmasında, sık sık Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık ve federatif sistemi örnek gösterdi. Bu başkanlık ve federatif sistemin Türkiye’nin jeopolitik ve siyasi yapısına uygun sistemler olmadığını belirten Ataöv, bu nedenle de başkanlık ve federasyon sisteminin Türkiye’de olmaması gerektiğini kaydetti.

Demokrasinin çok partili sistemden geçtiğini ifade eden Ataöv “Çok partili sistemin olabilmesi için mutlaka o partiler içinde sol partilerin de olması gerekir. Yoksa çok partili sistem olmaz. Mesela Amerika’da iki partili bir dizayn var. Cumhuriyetçi parti ile demokrat parti arasında aşağı yukarı hiç farklı nokta yok” dedi.

Konferansın sonunda konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv’e teşekkür etti. Başkan Kurt:

“İlginç ve ders niteliğinde bir toplantı oldu. Ben kendi payıma çok ders çıkardım, öğrendim" dedi.

Kaynak: İHA