AB Türkiye Delegasyonu'ndan İnsan Hakları Günü Resepsiyonu

Resepsiyonda, 6. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nda dereceye girenler de açıklandı

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir resepsiyon düzenledi.

Goethe Enstitüsünde düzenlenen resepsiyona, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund ve davetliler katıldı. Ayrıca etkinlikte, 6. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nda dereceye girenler de açıklandı.

Burada bir konuşma yapan Berger, insan hakları ve özgürlüklere riayet etmenin Avrupa'nın temelinde yer aldığını belirterek, 1948 Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'ne imza atan 48 ülkeden birinin Türkiye olduğunu hatırlattı. Türkiye'de 15 Temmuz'da 265 kişinin demokrasiyi savunurken hayatını kaybettiğine dikkati çeken Berger, insan haklarını ilerletmek için Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Berger'den sonra söz alan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Wahlund, dünyanın ilk basın özgürlüğü yasasının, 1766'da İsveç'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bunun ABD anayasasının kabulünden bile önce olduğunun altını çizdi. Wahlund, hala bu yasanın geçerli olduğunu söyleyerek, 'Bu yasa 1766'da kabul edildiğinde İsveç, Avrupa'nın en fakir ülkelerinden biriydi.' ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından 6. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nda 68 filmin arasından dereceye giren 4 film açıklanarak, bu filmler gösterildi.

Yarışmada, birinciliğe Emin Akpınar'ın 'Güney Kutbu', ikinciliğe Vedat Oyan'ın 'Mavera', üçüncülüğe de Yeşim Tonbazgüler'in 'Askıda' isimli filmleri layık görüldü. Mansiyon ödülü ise, 'Görünmez Duvarlarım' isimli filmle Nurbanu Asena'ya verildi.

Kaynak: AA