MŞÜ'de Jeotermal Enerji Kullanımı Konferansı

Muş Alparslan Üniversitesi ( MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Jeotermal Enerji Kullanımı Konferansı düzenlendi.

MŞÜ Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Baba konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşması yapan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, valilikle yapılan görüşmeler sonucunda kentin gelişmesi ve kalkınması adına, jeotermal potansiyelin değerlendirilmesine yönelik hazırlıkların başladığını ifade etti

Polat, imkan ve fırsatların bu konferansta ve ileride düzenlenecek özel oturumlarda görüşüleceğini belirtti.

Prof. Dr. Baba ise jeotermal enerjinin ekonomik, doğal ve yerin sığ derinliklerinden üretilen yüksek sıcaklıklı su, buhar ve gaz içerikli ısı taşıyıcı enerji kaynakları olduğunu söyledi.

Jeotermal enerjinin enerji, elektrik, ısınma sektörlerinde yoğun kullanıldığını ve ülke için önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Baba, 'Ülkemiz petrol ve doğalgazda yüzde 70 oranında dışarıya bağımlı. Yenilenebilir enerjiye artan ilgiyle jeotermal enerji, dördüncü sırada yer alıyor. Ülkemiz de bu avantajı farklı sektörlerde kullanmaya başladı.' dedi.

Anadolu coğrafyasının, tektonik zonlardan dolayı jeotermal kaynağa fazlasıyla sahip olduğunu belirten Baba, Muş ve civarında ise jeotermal enerjiyi sağlayabilecek tektonik kırıklar olduğunu ifade etti.

Baba, 'Türkiye'de ısıtma, kurutma ve elektrik sahalarında jeotermalin tesisler kurularak bu enerji değerlendiriliyor. Muş ili sınırlarında dokuz jeotermal kaynak var. İlimizdeki kaynakların araştırılması için girişimlere ihtiyaç var.' diye konuştu.

Konferansa Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Prof. Dr. Abdullatif Tüzer, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik-idari personel ve öğrencilerin katıldı.

Konferansın ardından Rektör Polat, Baba'ya plaket verdi.

Kaynak: AA