İzmir'in Yenilenebilir Enerji Hedefi

Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Yıldırım: 'Yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi denince İzmir akla gelecek'.

Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, 'Yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi denince İzmir akla gelecek.' dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen 'Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Vizyonu: Yerli Ekipman Üretimi' konulu panelin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama konusunda ciddi atılımlarının bulunduğunu, yerli kaynaklarla enerji üretiminde yenilenebilir enerji teknolojilerinin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin yeni yenilenebilir enerji santralleri yatırımlarının yerli teknoloji ve girdilerle sağlanması gerektiğini, yatırım teşvik politikasında bu hedefle bazı düzenlemeler yapıldığına işaret eden Yıldırım, rüzgar, güneş ve jeotermal enerjide ön plana çıkan İzmir'in yerli ekipman üretiminde de istekli olduğunu aktardı.

Menemen'deki İzmir Serbest Bölgesi'nin yenilenebilir enerji sektöründen yatırımlarla dolduğunu aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

'Aliağa'da kurulması planlanan yeni serbest bölge için de 16 şirket başvurdu, 14'ü yenilenebilir enerji sektöründen. İzmir bir serbest bölgeler kenti oldu. Ancak yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi denince de İzmir akla gelecek. Yeni yatırım başvurularının gelmesi gelecek 5-10 senede bunların yanına çok sayıda yan sanayi yatırımlarının geleceğini gösteriyor. Bunlar sayesinde İzmir'i yenilenebilir enerji alanında bir uzmanlık merkezi haline getirmek istiyoruz.'

Panelde konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden de, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının yanında enerji ekipmanlarında da bağımlı konumda olduğuna dikkati çekerek mevcut yatırımların pek çoğunun yabancı teknolojilerle işletmeye alındığını söyledi.

Enerji üretim hedefleri kapsamında 2010 - 2030 döneminde enerji sektöründe 225 ile 280 milyar dolar arası yatırım yapılmasının planlandığını ifade eden Özden, 'Bu miktarın yüzde 60'ı makine ve ekipman için olacağı düşünülürse 135-168 milyar dolarlık ekipman yatırımı yapılacak demektir. Bu rakamlar, yerli sanayinin girişiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.' dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Proje Dairesi Başkanı Zafer Karayılonoğlu da, 2015 yılında 92 milyon lira seviyesindeki enerji yatırımlarına sağlanan teşvik miktarının bu yıl 1,5 kat artmasının beklendiğini, 2017 için de alınan 118 yerli teşvik başvurusundan 103'üne destek sağlanması kararının verildiğine işaret etti.

Kaynak: AA