Brezilya, Rio Eyalet Yönetiminin Banka Hesaplarını Dondurdu

Brezilya'da hükümet, gecikmiş milyonlarca dolar borcun ödenmesi talebiyle Rio de Janeiro eyalet yönetiminin banka hesaplarını dondurdu.

BBC'de yer alan haberde, federal hükümetin, düşen petrol ve emtia fiyatları nedeniyle uzun süredir mali krizle mücadele etmeye çalışan Rio de Janeiro eyalet yönetiminin banka hesaplarını bloke ettiği belirtildi.

Rio Mali İşler Dairesinden yapılan açıklamada, 'Eyaletin, devlete olan borcu ödenene kadar herhangi bir ödeme yapması engellendi.' ifadesine yer verildi.

Düşen petrol ve emtia fiyatları nedeniyle uzun süredir mali krizle mücadele etmeye çalışan Rio de Janeiro'da çok sayıda işçinin maaşı aylardır ödenemiyor.

Rio Valisi Luiz Fernando Pezao, haftasonu yaptığı açıklamada, eyalette sosyal programlarda kesinti, emekliler için vergi artışı, satış vergisi artışı ve ulaşım ücretleri artışına gidilmesi dahil kemer sıkma önlemleri alındığını açıklamıştı.

Tasarruf tedbirleri alınmadığı sürece, hükümetin gelecek yıl, devlet memurlarının maaşlarının tam ödeneceğine garanti veremeyeceğini belirten Pezao, federal hükümetle görüşmek üzere başkent Brasilia'ya gideceğini ifade etmişti.

Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2016 Rio Olimpiyat Oyunları öncesinde patlak veren ekonomik krizinin ardından Rio de Jenerio Valisi acil maddi yardım çağrısında bulunmuştu.

Brezilya'da maaşlarını ve çalışma koşullarını protesto eden banka çalışanları geçen ay greve gitmişti.

Ülkenin en büyük sendikası olan ve yaklaşık 500 bin banka çalışanını temsil eden CUT, grev nedeniyle aralarında Rio de Janeiro ve Sao Paulo'nun da bulunduğu 20 eyalette banka şubelerinin hizmet vermeyeceğini açıklamıştı.

Brezilya'nın en büyük beş bankası Banco do Brasil, Bradesco, Caixa Economica, Itau Unibanco ve Santander çalışanları da greve gitmiş, banka çalışanları, ücretlerine yüzde 16 zam yapılması, daha iyi çalışma koşulları sağlanması, şubelerde güvenlik önlemlerinin artırılması, şirket karından hisse verilmesi gibi taleplerde bulunmuştu.

Kaynak: AA