Kolombiya Hükümeti İle ELN Arasında Barış Görüşmeleri

Hükümet ile antlaşma masasına oturmak isteyen isyancı ELN'nin, gelecek hafta rehin tuttuğu Odin Sanchez'i serbest bırakmasının beklendiği açıklandı.

Kolombiya Hükümeti ile antlaşma masasına oturmak isteyen isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN), yaklaşık 7 aydır rehin tuttuğu ve hükümetin görüşmelerin başlaması için serbest bırakılmasını şart koştuğu eski kongre üyesi Odin Sanchez'i gelecek hafta özgür bırakması bekleniyor.

Ekvador'un başkenti Quito'da yapılması beklenen barış görüşmelerinde ELN adına müzakere heyetinin başında bulunan Pablo Beltran, katıldığı bir radyo programında, Sanchez için her iki taraftan heyetlerin yanı sıra Katolik Kilisesi ve garantör devletlerden temsilcilerin bulunduğu bir komisyon kurulduğunu ve eski kongre üyesinin gelecek hafta serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

ELN'nin 7 aydır elinde tuttuğu Odin Sanchez, örgütün daha önce kaçırdığı kardeşi ve Choco eyaletinin eski yönetici Patrcinio Sanchez'in hastalanması üzerine kardeşinin serbest bırakılması karşılığında örgüte teslim olmuştu.

Kolombiya hükümeti adına görüşmelere katılacak heyetin başında bulunan eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo, görüşmelerin başlaması için Sanchez'in serbest bırakılmasının şart olduğunu açıklamıştı. Restrepo'ya sosyal medya hesabından yanıt veren örgüt, bu açıklamanın görüşmeleri zedeleyeceğini ileri sürmüştü.

Öte yandan, Kolombiya hükümeti ile ELN arasında başlaması beklenen barış görüşmeleri, Ekvador, Şili, Küba, Norveç ile Brezilya'nın gözlem ve garantörlüğünde yapılıyor.

Kolombiya'nın ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN, 29 Eylül'de sosyal medya hesabı üzerinden hükümetle arasındaki olağanüstü farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Resmi barış görüşmelerinin 27 Ekim'de Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı.
Kaynak: AA