Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Kassanov Açıklaması

'Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Ukrayna'ya gelişinden sonra yeni bir sayfa başladı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna'daki Ahıskalıları ziyaret etti'

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Ukrayna'ya gelişinden sonra yeni bir sayfa başladı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna'daki Ahıskalıları ziyaret etti.' dedi.

Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 72. yılı nedeniyle düzenlenen 'Sürgünün 72. Yılı Anma Programı'nda konuşan Kassanov, Ahıskalı Türklerin Rusya'dan sürgün edilişlerini anlattı.

Türkiye'de '2-3 milyon', 9 ülkede ise 550 bin Ahıskalı Türk olduğunu aktaran Kassanov, şunları kaydetti:

'1944 yılında Gürcistan-Türkiye sınırında yaşayanlar o zamanki Sovyet rejimince Orta Asya'ya sürüldü. Ahıska Türkleri için tarihte acı bir sayfa başladı. Tarihçilerimize göre 89 bin insan sürüldü, 17 bini yolda hayatını kaybetti. Ölenleri yolda, istasyonlarda bırakmak zorunda kaldılar. Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a ulaşanlara bu ülkeler kucak açtı. 1990'dan sonra anavatanımız Türkiye'ye yol açıldı. 50 yıllık hasret çeken Ahıskalılar ile Türkiye'deki aileler birleşti. AK Parti geldikten sonra bize destek olundu. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Ukrayna'ya gelişinden sonra yeni bir sayfa başladı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna'daki Ahıskalıları ziyaret etti. Oradaki insanların durumlarını gördü. Sonra Cumhurbaşkanımız talimat verdi ve 3 bin Ahıskalıyı, 677 aileyi Türkiye'ye getirdik. Böyle bir yardım ve mutluluğu Ahıskalılar sürgün zamanından sonra hiçbir zaman yaşamadılar. Cumhurbaşkanımızın Ahıskalılara yaptığını, şimdiye kadar kimse yapmamıştı. Tüm Ahıskalılar adına Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Bakanlarımıza teşekkür ederiz.'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Ahıskalıların da mücadele ettiğini dile getiren Kassanov, Türkiye'de 10 yıl yaşayan 20 bin Ahıska Türküne vatandaşlık hakkı verileceğini de söyledi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da Ahıskalıların sürgününün sadece Ahıskalıların ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin meselesi değil, Avrupa tarihinin bir parçası olduğunu kaydetti.

Ortaylı, 'Sınırın dışında kalan insanlarınızı hiç tartışmasız sahiplenmek, getirebiliyorsanız getirmek, geldikleri zaman içeri sokmak ve ilk anda rehabilite etmekle mükellefsiniz. Maalesef 1940'lardan sonra Türkiye Cumhuriyeti bunu yapamadı. Aşırı ihtiyatlı ve aşırı ihtiyatın ötesinde tembelce bir politika yüzünden bu iş böyle oldu. İşe yarayacak ve memlekette kalkınmaya yardım edecek bir kitleyi maalesef uzakta tuttuk hayat boyu. İnşallah bundan sonra düzeleceği kadar düzelir.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından sürgünün anlatıldığı belgesel gösterildi.
Kaynak: AA