Venezuela'da Erken Seçim Talebi

Devlet Başkanı Maduro, muhalefetin erken seçim talebini reddetti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, muhalefetin erken seçim talebini reddettiği belirtildi.

BBC'de yer alan habere göre, Maduro, başkent Caracas'taki Başkanlık Sarayı Miraflores'in önünde toplanan taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, 'Ültimatom olamaz. Kimse ültimatom veremez. Her şey zamanında olacak.' ifadelerini kullandı.

Muhalefetin erken seçim talebine karşı çıkan Maduro, 'Sizleri, özellikle muhalefet destekçilerini uyarmak isterim. Size yine yalan söylüyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan, San Cristobal'da Maduro karşıtı gösteri düzenleyen 150 öğrenci polisle çatıştı.

Venezuela'da muhaliflerin çoğunlukta olduğu parlamentoda, Devlet Başkanı Maduro'nun sembolik olarak yargılanacağı oturum, ülkedeki siyasi kriz ortamını yumuşatmak amacıyla ertelenmişti.

Venezuela'da hükümet ve muhalefet, yönetim, seçim takvimi, ekonomik kriz ve kriz mağdurlarının tazminatlarının ödenmesi konularını görüşmek üzere bir araya gelmiş, taraflar, 11 Kasım'da tekrar görüşmeye karar vermişti.

Başkent Caracas'taki bir müzede Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından pazar günü başlatılan görüşmelere, Vatikan'dan arabulucuların yanı sıra İspanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanları katılmıştı. Görüşmeden bir gün sonra, gözaltındaki beş muhalif siyasetçinin pazartesi serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı. Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci, 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekirken, ilk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyordu.

Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.
Kaynak: AA