İhracat Ve Enflasyon Rakamları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: '12,9 milyar dolarlık ekim ihracatı bu yılın en iyi aylık performansı' 'Enflasyonda baz etkisiyle sonraki ayda düşüş bekliyoruz, ancak dövizdeki hızlı artışın enflasyonist etkisi olacaktır'.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, '12,9 milyar dolarlık ekim ihracatı, bu yılın en iyi aylık performansı.' ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ekim ayı enflasyon ve ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdüğünü, buna karşın rafine petrol ürünlerinde ekim ayında yüzde 9,83 fiyat artışı olduğunu belirten Zeytinoğlu, yine de Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 7,5'lik hedefin tutturulabileceğini bildirdi.

Rafine petrol ürünleri fiyatları ve döviz kurlarındaki hareketliliğin iyi okunması gerektiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

'Ekim ayında enflasyonun baz etkisiyle düşeceğini bekliyorduk. Baz etkisiyle bir sonraki ayda yine düşüş bekliyoruz, ancak dövizdeki hızlı artışın enflasyonist etkisi olacaktır. Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 7,5'lik enflasyon hedefi yakalanabilir. Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) bakıldığında ekim ayında yine en büyük artış yüzde 9,83 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti. ÜFE'deki artışın bir sonraki adımı tüketici fiyatlarındaki artış oluyor. Kok ve rafine petrol ürünlerindeki artış ekim ayında da yüzde 9,83 ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Buradaki artışı önemsemek gerekiyor.'

Zeytinoğlu, Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken de 'Ekim'de 12,9 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat geçen yıla göre gerilemiş olsa da bizleri sevindirdi. Bu yılın en yüksek tutarda gerçekleşen ihracat rakamına ulaştık. 12,9 milyar dolarlık ekim ihracatı bu yılın en iyi aylık performansı. Umarız ihracattaki ivmelenme süreklilik kazanır. Ekim ihracatından memnunuz. Orta Vadeli Programda hedeflenen ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA