MÜSİAD Kasım Ayı SAMEKS Verileri

SAMEKS Bileşik Endeksi, kasımda bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 49,0 seviyesinde gerçekleşti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), kasımda bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 49,0seviyesine geriledi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in bu yılın kasım ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 49,0 seviyesinde gerçekleşti. Endekste gözlenen buazalışta, sanayi sektörünün önceki aya göre6,2 puan azalış kaydederek 49,5 seviyesinegerilemesi etkili olurken, hizmet sektörü de50 referans puanın altında seyrine devam etti ve önceki aya göre 0,6 puan azalarak48,8 puana düştü. 50 referans puanın altında yeralan endeks ekonomik aktiviteninönceki aya göre yavaşladığına işaretetti.

SAMEKS Sanayi Endeksi de kasımda bir önceki aya göre 6,2 puan azalarak49,5 seviyesine geriledi. Yeni Sipariş (10,9puan) ve Üretim (8,4 puan) alt endekslerindegözlenen azalış, sanayi sektöründeki yavaşlamanınen önemli belirleyicileri oldu.

Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi öncekiaya göre ivme kaybetmiş olsa da 50 referanspuanın üzerinde seyretti. Öncekiaya göre 1,7 puan artan istihdam alt endeksi,bu artışa rağmen 48,2 puanda kalırken; SatınAlım (3,0 puan) alt endeksindeki artış ise endekstekiazalışı sınırlandırdı.

Sanayi sektöründe önceki aya göre yeni siparişlerinsert bir şekilde düşüş kaydetmesi üretimin hız kesmesine neden oldu.Yeni sipariş ve üretimdeki bu azalışlara rağmen satın alımların artış kaydetmesi, öncekiaya göre hız kesmiş olsa da stoklarda kısmi bir artışa sebep oldu. Bu gelişmeler neticesinde,önceki aya göre azalış hızı düşsede, sektörde gözlenen istihdam kaybı kasımayında da sürdü.

Böylece 50 referans puanın altına gerileyen SAMEKS Sanayi Endeksi sektörün önceki aya göre yavaşladığına işaretetti.

- Hizmet Endeksi de düştü

SAMEKS Hizmet Endeksi ise kasım ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 48,8değerine geriledi. İş Hacmi (2,5 puan) veNihai Mal Stoku (1,8 puan) alt endekslerindeki azalışlar, hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu.

Önceki aya göre 1,0 puan artışkaydeden İstihdam alt endeksi 48,4 puanlıkdeğeriyle sektördeki istihdam kaybının sürdüğüne işaret ederken, Satın Alım alt endeksinin2,3 puan artarak 55,1 puana yükselmesi HizmetEndeksindeki düşüşü sınırlandırdı.

Ekim ayındaki 49,3 puanlık değeriyle SAMEKSHizmet Endeksi, 50 referans değeri altındakiseyrini 5. aya taşıdı. Hizmet sektöründegözlenen bu durgunluğun istihdama olumsuzetkisi kasım ayında da sürdü.

Sektöreait iş hacmindeki yavaşlama kasım ayında dasürerken; girdi alımlarındaki artışın hızlanarakdevam etmesi, iş hacminin önümüzdeki aylardahızlanacağına işaret etti.

Böylece SAMEKS Hizmet Endeksi geçmiş dörtayda olduğu gibi kasım ayında da 50 referanspuanının altında kaldı ve sektörün öncekiaya göre yavaşladığını gösterdi.

Kaynak: AA