CHP Genel Sekreteri Sındır Açıklaması

'15 Temmuz darbe girişiminde her kim varsa, o terörist faaliyetlere bilerek veya bilmeyerek destek veren kim varsa yargı önünde hesap vermelidir, devlete karşı ihanet suçuyla gerekli cezayı da almalıdır'.

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin, '15 Temmuz darbe girişiminde her kim varsa, o terörist faaliyetlere bilerek veya bilmeyerek destek veren kim varsa yargı önünde hesap vermelidir, devlete karşı ihanet suçuyla gerekli cezayı da almalıdır.' dedi.

Sındır, konuk olduğu İzmir Medya Platformu toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un Türkiye için önemli bir tarih olduğunu, bu girişimde bulunanların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

'15 Temmuz darbe girişiminde her kim varsa, o terörist faaliyetlere bilerek veya bilmeyerek destek veren kim varsa yargı önünde hesap vermelidir, devlete karşı ihanet suçuyla gerekli cezayı da almalıdır.' ifadesini kullanan Sındır, darbe girişimi sonrasında gündeme gelen 'idam cezası' tartışmalarına da değindi.

İdam cezasının Türk ceza hukukunda olmadığına vurgu yapan Sındır, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi müktesebatında bu cezanın olmadığını belirterek, idam cezasının getirilmesinin Türkiye'nin AB Birliği sürecinden dışarıya alınması, ilişkilerin koparılması anlamı taşıdığını savundu.

Kamil Oktay Sındır, şunları kaydetti:

'Cumhurbaşkanı ve Başbakanın idam cezasının getirme niyetlerinin olmadığını düşünüyorum. Bir kesimin 15 Temmuz'dan sonra ortaya çıkan böyle bir talebi var, geniş halk talebinden böyle bir istek yok. O gece 241 şehit verildi, o şehitlerin kanı yerde kalmasın heyecanıyla ortaya çıktı. Böyle bir süreç, hükümet yetkililerini yalnızlaştıracak bir sürece sokacaktır.

İdam konusunun Meclis gündemine taşınacağını düşünmüyorum. Taşınırsa da sonuç alınacağını zannetmiyorum. AK Parti ve MHP bu konuda milletvekillerini serbest bırakacaktır. Israrla 'çıkaralım' denmeyip 'vicdanınıza ve iradenize bırakıyoruz' denebilir, Meclis'ten de çıkmayabilir.'

Kaynak: AA