Arap Vekillerden İsrail'in Bütçe Tasarısına Tepki

Birleşik Arap Listesi:'Hükümet, bütçe dağılımında adil davranmadı, Arapları saf dışı tuttu. Arap vatandaşların hakları ve ihtiyaçları apaçık bir şekilde görmezden gelindi'

İsrail parlamentosu Knesset'teki Arap milletvekilleri, dün mecliste 'ilk okuma' aşamasında onaylanan 2017-2018 Bütçe Kanun Tasarısına tepki göstererek, 'ırkçı bir siyaset izlenildiğini ve adaletsizlik' yapıldığını belirtti.

Arap vekilleri çatısı altında toplayan Birleşik Arap Listesi'nden yapılan açıklamada, 2017-2018 Bütçe Kanun Tasarısı, 'sağcı hükümetin izlediği ırkçı siyasetin apaçık tezahürü' olarak nitelendirildi.

Açıklamada, 'Bütçe tasarısı, işgali güçlendiriyor, Yahudi yerleşim birimlerini yoğunlaştırıyor, ülke nüfusunun yüzde 20'sini teşkil eden Araplara yönelik adaletsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor, toplumsal alanda, sağlık ve eğitim alanlarında verilen hizmetteki uçurumu genişletiyor.' ifadesi kullanıldı.

Bütçe kapsamında dağıtılan paylara ilişkin bilgi verilmeyen açıklamada, 'Sağcı hükümet, bütçe dağılımında adil davranmadı, Arap vatandaşları saf dışı tuttu. Arap vatandaşların hakları ve ihtiyaçları apaçık bir şekilde görmezden gelindi.' değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, ilk okumada kabul edilen bütçenin 'radikal hükümetin izlediği siyaseti ortaya koyduğu, aslan payının ordu, Yahudi yerleşim birimleri, savaşlar ve Gazze ablukasına ayrıldığı' belirtilerek, 'Eğitim, istihdam, refah, sağlık, fakirlik, şiddet ve suçla mücadeleye yatırım yapmak, toplumsal adalet ve eşitlik yerine muhtaç kesim ezildi, zengin tabakaya ve ekonominin patronlarına hizmet edildi.' görüşüne yer verildi.

İsrail vatandaşı Arap milletvekillerinin kurduğu ittifak olan Birleşik Arap Listesi, parlamentodaki 120 milletvekilinden 14'ünü çatısı altında topluyor.

İsrail parlamentosunda dün yapılan ilk görüşmede, 2017-2018 bütçe tasarısı, 17 ret 11 çekimser oya karşı 92 oyla kabul edilmişti.

Tasarının yürürlüğe girmesi için parlamentoda 'üç okuma' aşamasından geçerek onaylanması gerekiyor.
Kaynak: AA