Sırık Adı Verilen Bu Çubuklar Teknolojiye Yenilmedi

Gelişen teknoloji özellikle tarım sektöründe eski alışkanlıkları unutturup yeni sistemlere geçişi sağlarken Aydın’da zeytin üreticileri binlerce yıllık gelenekleri sırıklı hasattan vazgeçmedi. Bir çok firma zeytin hasadına yönelik çeşitli makineler icat edip piyasaya sunarken, Aydın’da sırıklı hasat halen devam ediyor.

Sırık Adı Verilen Bu Çubuklar Teknolojiye Yenilmedi
Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına illerin başında gelen Aydın’da sırık üretimi ve satışı halen devam ediyor. Gelişen teknolojiye ve yeni çıkan zeytin çırpma makinelerine rağmen vatandaşlar üretime halen sırıkla devam ediyor. Hem makine hem de sırık kullandıklarını belirten çiftçilerden Yalçın Kuzu, ağacın ve ürünün durumuna göre makine ya da sırık kullandıklarını söyledi.



Türkiye’de ilk defa 1990’lı yıllarda sarsmalı sistem olarak kullanılmaya başlayan zeytin çırpma makinelerinin birçok çeşidi üretildi. Hem üretim maliyetini düşüren hem de ağaçlara minimum zarar verdiği gerekçesi ile devlet tarafından çırpma makinelerine yüzde 50 hibe destek verilmesine rağmen üreticiler sırıktan vazgeçemiyor. Aydın’da zeytin hasat sezonunun başlaması ile birlikte sırık üreticileri gündüzleri semt pazarlarında geceleri ise zeytin üreticisinin yoğun olduğu köylerde sırık tezgahı kurup satış yapıyor.

“Teknolojiyi de kullanıyoruz eski düzenden de vazgeçmiyoruz”

Aydın dağlarında asırlar önce dedelerinin deleri tarafından yetiştirilmiş zeytin ağaçlarından halen zeytin hasadı yaptıklarını belirten üreticilerden Yalçın Kuzu, “Ağacın ve ürünün durumuna göre makine ile hasat mümkün olmadığı için eski sistemden de vazgeçemiyoruz. Bu nedenle son sistem sırık makinelerinin yanında atamızdan kalan en eski sistem sırıkları da kullanıyoruz. Bunun yanında az miktarda zeytini olanlar bir çuval para verip silkme makinesi almadığı için de sırık kullanımı devam ediyor.

Yaklaşık bir milyon nüfusa sahip Aydın’da 5 yıl önce 123 milyon 375 bin 338 adet belirlenen zeytin ağacı varlığının yeni dikim ve aşılamalarla her geçen gün arttığı hobi amaçlı ya da sadece kendi yiyeceği zeytin ve zeytinyağını üretmek için 5-10 ağacı olanların hasadını sırıkla yaptığı belirtildi.
Kaynak: İHA