CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun Açıklaması

'(AP'nin Türkiye kararı) Uluslararası güç kaynaklarına sahip değilken, nükleer enerjiniz yokken, finans gücünüz zayıfken, büyük bir teknoloji gücünüz de yokken, Avrupa Parlamentosunun kararı karşısında efelenmek, Türkiye’yi felakete sürüklemekten başka bir şey değildir. Bu kararın resmi bir karara dönüşmemesi için CHP tüm gücüyle mücadelesine devam edecektir'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararına ilişkin, 'Bu kararın resmi bir karara dönüşmemesi için CHP tüm gücüyle mücadelesine devam edecektir.' değerlendirmesinde bulundu.

Torun, yaptığı yazılı açıklamada, AP'nin, Türkiye'de yargı bağımsızlığı, hukuk devleti, insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü alanlarındaki gerilemeleri gerekçe göstererek aldığı bu kararın 'Pireye kızıp yorgan yakmak' olduğunu savundu.

Türkiye'nin 53 yıl önce uygar dünyanın bir parçası olmak için AB yoluna çıktığını belirten Torun, 'Gerçekte Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AKP iktidarının hedefinde hiçbir zaman AB üyeliği olmamıştır. AP bilmelidir ki Türkiye sadece Erdoğan ve AKP değildir. Bu ülkenin, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, ifade özgürlüğüne inanan ve savunan, bu uğurda mücadelesine devam eden milyonlarca gerçek yurtsever insanı vardır. Bu karar bu değerlere inananlara ağır bir darbe olmuştur. Son derece üzücüdür.' ifadesini kullandı.

Türkiye'deki yabancı yatırımların neredeyse yüzde 70'inin Avrupa'dan geldiğini, ihracatın yüzde 50'sinin, ithalatın yüzde 60'ının AB ülkeleriyle yapıldığını hatırlatan Torun, turizm gelirlerinin büyük bölümünün de Avrupa ülkelerinden geldiğine dikkati çekti.

Torun, Türkiye'nin gerçeklerini unutarak yapılan meydan okumaların iç politikaya yönelik olduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:

'Uluslararası güç kaynaklarına sahip değilken, nükleer enerjiniz yokken, finans gücünüz zayıfken, büyük bir teknoloji gücünüz de yokken, Avrupa Parlamentosunun kararı karşısında efelenmek Türkiye’yi felakete sürüklemekten başka bir şey değildir.Bu kararın resmi bir karara dönüşmemesi için CHP tüm gücüyle mücadelesine devam edecektir.'

Kaynak: AA