BEÜ Yayınevinin 15. Yayını Helal Kazanç Kitabı Çıktı

Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) yayınevi 15. Yayını olan Helal Kazanç Kitabı’nı yayınladı.

BEÜ Yayınevinin 15. Yayını Helal Kazanç Kitabı Çıktı
Bülent Ecevit Üniversitesi yayınevi 14. Yayını olan Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim kitabından sonra 15. Yayını Helal Kazanç Kitabı’nı okurlarına sundu. Yayın kataloğunu hızla büyüten BEÜ son yayınıyla da güncelliğini kaybetmeyecek bir konuyu akademik açıdan ele alıyor.

Helal Kazanç kitabı editörlerinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Meydan kitap ile ilgili şunları söyledi:

“Bizleri insan yapan şey ne sadece maddi/du¨nyevi, ne de sadece ruhsal/manevi yönu¨mu¨zdu¨r. İnsanoğlu gerçek insanî yaşamı sadece maddi ve manevi yönlerini bir bu¨tu¨nlu¨k içinde yaşadığı zaman sergilemiş olmaktadır. Sufi bir deyimle ifade edecek olursak, elimiz iş ile gönlu¨mu¨z Allah ile meşgul olmalı. Çu¨nku¨ maddi/du¨nyevi hırslarımızı dizginlemek ve sınırlarını belirlemek için maneviyata, ruhsal/manevi yönümüzü¨ geliştirebilmek için de kendimizin ve bakmakla sorumlu olduğumuz kişilerin hayatta kalmasını sağlayacak maddi imkânlara muhtacız. Dolayısıyla hem yaşamımızı idame ettirmek, hem de bunu meşru bir çerçevede, helal bir dairede yapmak durumundayız. Bu bağlamda helal kazanç konusu her birimizi ve de bu¨tu¨n hayatımız boyunca ilgilendiren bir konudur. Kitapta helal kazanç konusu farklı açılardan ele alınarak çok boyutlu bir inceleme yapıldı. Kur’an, hadis, fıkıh, tasavvuf vb. ilahiyat dallarının yanı sıra konu, ekonomi bilimi ve edebiyat alanı açısından da ele alınarak incelenmiştir. Kitapta çalışarak, emek vererek kazanç sağlamanın önemi, ticarette helal kazancın esasları, haram olana karşı alınabilecek önlemler, helal kazancın bir insan yu¨ku¨mlu¨lu¨ğu¨ olarak ifade ettiği anlam, helal kazancın huzurlu aile oluşumundaki rolu¨ vb. konular Kur’an ve hadislerin yanı sıra, bu¨yu¨k İslam âlimlerinin de göru¨şlerine başvurularak incelenmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesinde, kitabın yayına hazırlanmasında bizlere her zaman destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyoruz.”

Helal Kazanç kitabıyla BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Ku¨ltu¨r ve medeniyetin tu¨m alanlarında ihtiyaç duyulan bireylerin yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Zira kendi ku¨ltu¨r ve medeniyetinin dinamizmini devam ettirecek entelektu¨el ve sosyal sermayeyi yetiştiremeyen medeniyet havzalarının gelecekte söz sahibi olmaları kolay göru¨nmemektedir. Üniversiteler toplumların entelektu¨el ve sosyal sermayesini oluşturan ve geliştiren; ekonomik, sosyal ve politik sorunların çözu¨mu¨ne katkı sağlayan en önemli kurumlardır. Toplumdaki bireylerin du¨nyaya bakış açısını kendi medeniyet köklerinden kopmadan evrensel değerler doğrultusunda geliştirebilmesini sağlarlar. Bu sorumluluğun farkında olan bizler - u¨niversitemizin diğer bölu¨mleri ile birlikte - İlahiyat Faku¨ltemizin değer u¨retmede öncu¨ bir faku¨lte olmasını sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Faku¨ltemiz kuruluşunun u¨zerinden henu¨z beş yıl geçmeden dokuzu du¨nyanın farklı u¨lkelerinden toplam 40 öğretim elemanı ve 1000’in u¨zerinde öğrenci sayısı ile önemli bir eğitim ve araştırma potansiyeline ulaşmıştır. Akademik yapılanma açısından tu¨m anabilim dallarında öğretim elemanı istihdam edebilen bir faku¨lte haline gelmiştir. Faku¨ltemizin şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğu yayınlar, paneller, konferanslar, sempozyumlar, kurslar ile birlikte Helal Kazanç isimli bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Faku¨ltemizin öncu¨lu¨ğu¨nde disiplinler arası bir anlayışla hazırlanan, bilimsel hassasiyetlerden ödu¨n vermeden toplumun tu¨m kesimlerine hitap edebilen bir çalışma olan Helal Kazanç kitabı gibi çalışmaların önu¨mu¨zdeki yıllarda bir gelenek halinde su¨rdu¨ru¨lmesini önemsiyor ve bekliyorum. Bu vesileyle çalışmaya emeği geçen u¨niversitemizin tu¨m değerli çalışanlarına teşekku¨r ediyorum.”
Kaynak: İHA