Sigorta Acenteleri, Sektör Toplantısında Buluştu

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, ‘Sigorta Acenteleri Sektör Toplantısı’ düzenledi. Sektör temsilcileri toplantıda Sigorta Acenteliği Mevzuatı’ndaki son düzenlemeler, piyasadaki usulsüz ve etik dışı uygulamalarla, sektörel sorunları tartışarak çözüm önerilerinde bulundu.

Sigorta Acenteleri, Sektör Toplantısında Buluştu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Kerim Kara, Komite üyeleri ve çok sayıda sigorta acentesi katıldı.

Toplantıda, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez, Sigorta Acenteleri Kanunu ve Yönetmeliği, sigorta acenteleri levha kayıt işlemleri ve sigorta acentelerine yönelik rakamsal istatistikler hakkında sunum yaptı. Türkiye genelinde gerçek ve tüzel kişi acente sayısının 15 bin 590 adet olduğunu ancak Türkiye’nin taşıma kapasitesinin 8 bin ile 11 bin 500 adet arasında değiştiğini söyleyen Söylemez, sonuç olarak 4 binin üzerinde fazla sigorta acentesi bulunduğunu belirtti.

Türkiye geneli istihdam rakamlarına da değinen Söylemez, toplamda 36 bin 273 kişinin sigorta acenteliği sektöründen geçimini sağladığını anlattı. İçel’de ise gerçek ve tüzel kişi acente sayısının 349 adet olduğunu aktaran Söylemez, İçel’in taşıma kapasitesinin ise 167 ile 226 adet arasında olduğunu belirtti.

İçel’de şube şeklinde örgütlenen acente sayısının 6 adet, şube sayısının ise 42 adet olduğunu dile getiren Söylemez, “İstihdam rakamlarına baktığımızda ise toplam 814 kişinin çalıştığını söyleyebiliriz” dedi.

İçel’in kapasite kullanım oranında, Türkiye genelinden daha başarılı bir tablo ortaya çıkardığını vurgulayan Söylemez, Türkiye genelindeki acentelerin yüzde 38 kapasiteyle çalıştığını, İçel’de ise bu oranın yüzde 42’seviyesinde olduğunu açıkladı.

Daha yüksek kapasiteyle çalışılmasına rağmen İçel’deki sigorta acentelerinin aylık ortalama gelirinin Türkiye genelinin altında kaldığına dikkat çeken Söylemez, Türkiye genelinde sigorta acentelerinin aylık gelirinin 13 bin 479 TL olmasına rağmen İçel’de bu rakamın 11 bin 667 TL’de kaldığını ifade etti.

Sigorta acentelerinin levha aidatlarının en geç 31 Aralık tarihine kadar sigorta.org.tr adresli internet sitesi üzerinden ödemeleri gerektiğini hatırlatan Söylemez, "Acentelik bilgilerinde meydana gelen değişiklikler en geç 15 gün içinde uygunluk belgesi başvurusunda bulunulan Oda’ya bildirilmelidir. İş paylaşımı aynı ilde beş acente ile sınırlıdır. İş paylaşımı dahil, hiç kimse ile boş poliçe, firma kaşesi, kullanıcı adı ve şifre paylaşılmamalıdır. Acente ofislerinde, başka işler yapıldığına ilişkin tabela ile acentelik ilişkisi bulunmayan sigorta şirketi bilgileri bulunmamalıdır. Acente kapanışı, ilgili oda aracılığıyla TOBB’a mutlaka bildirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Komite adına konuşan MTSO 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite üyesi Hüseyin Dinler ise sektör sorunlarına değindi. Zorunlu trafik sigortaları için asgari komisyon oranının hala belirlenmediğine dikkat çeken Dinler “Çalıştığımız şirket, bir gecede tek yaşam kaynağımız olan komisyonumuzu elimizden alıyorsa, ne takım arkadaşlığından ne de güvenden bahsetmek mümkün olur” şeklinde konuştu.

Birçok sigorta acentesinin, ekonomik olarak zorlandığını hatta kapanma noktasına geldiğini dile getiren Dinler, komisyonların küçülmesinin bu süreci hızlandıracağını belirtti.

Kamusal bir görev üstlenerek, kamu üzerindeki mali yükün azaltılmasına katkı sunduklarına dikkat çeken Dinler, “Son zamanlarda bu hizmetimizi, zarar etme pahasına yapıyoruz. Sigorta şirketleri, acenteye değil, banka şubeleri aracılığıyla satmaya, yani bankasüransa yatırım yapmaktadırlar. Bankasüransa verdikleri teşvik ve desteklerin yüzde 5’ini, acentelerini desteklemekte kullansalar, şirketlerin tüm operasyon giderlerini karşılayan bizler bu kadar zarar etmez, kendimizi koruyabilirdik. Sektörümüzdeki bankasürans payı yüzde 10’dan, yüzde 30’lara kadar artmıştır. Bu da biz acentelerin ekmeğinin küçülmesinde önemli rol oynamıştır" dedi.

Kaynak: İHA